Oбщинските съветници от групата на БСП Лява България в СОС смятат, че Столична община е платила една шапка пари, "за да ни бъде разяснение нещо от сорта, че е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен".

"Шапка пари, защото не е ясно колко е платила Столична община за доклада "Публичните пространства и обществения живот", изготвен от екипа на проф. Ян Геел. Не е правена обществена поръчка и не е гласуван от СОС", 

В свое становище до медиите, БСП коментира, че "основният проблем дори не е в това. Основният проблем е, че този доклад за пореден път е фокусиран върху изследването и развитието на централната градска част на София. Освен това - Столична община плаща за доклад, който съобщава очевидни за всеки софиянец констатации."

Датчанин изработва плана за бъдеща зелена София

Датчанин изработва плана за бъдеща зелена София

Ян Геел е поканен от столичния кмет Йорданка Фандъкова

"Факти и тези, за които общинските съветници от групата на БСП Лява България говорим и отстояваме от години. Очевидно за управляващите в Столична община, когато фактите и тезите са заявени от скъпоплатен доказан чуждестранен експерт, те са доста по-ефективни и ефектни от думите на експертите от опозицията", коментират общинарите от БСП.

"БСП не веднъж сме казвали, че големият проблем на нашия град е диспропорцията в развитието на центъра и крайните квартали. Оценката за състоянието и направените инвестиции в централната част е давана нееднократно. Но неведими са резултатите в развитието на големите жилищни комплески, в които живееят стотици хиляди софиянци. Видимо е, че там се правят дребни неща, на парче", коментират в позицията си левицата.

"Нито един сериозен проблем на жилищните комплекси и крайградската зона не е решен цялостно и комплексно. И видимо, от Доклада на проф. Геел, не се планира в обозримо бъдеще да бъде решен. В най-големия жилищен комплекс в София - "Люлин" има една метростанция. За сравнение във втория по-големина - "Младост" има 5. Как точно управляващите Столична община планират да "свалят" от колите люлинци и да ги направят пешеходци или велосипедисти", чудят се от БСП.

София става зелен град с повече пешеходни зони и велоалеи

София става зелен град с повече пешеходни зони и велоалеи

Предстои да обвържат нови и стари веоалеи

БСП считат, че "ако искаме София да стане "град за хората", то тогава столицата трябва да се развива хармонично и балансирано. Така, че всеки софиянец да се чувства уютно и комфортно в района, в който живее. Да има достъп до паркова и културна инфраструктура, без да му се налага да стиига в центъра на София."

Завършват позоцията си с твърдението, че е нужна политическа воля и управленско мислене, каквито според тях липсват в "столичния кмет и доминиращата в СОС партия ГЕРБ".