Удължаване на пешеходните зони, изграждане на велоалеи, развитие на зелената система, подобряване на градския транспорт, ограничаване на височината на сградите.

Това са част от препоръките, които прави в Доклад за състоянието на градската среда и на централната градска част на София проф. Ян Геел. Целта на доклада е да се вземат мерки по препоръките, за да стане столицата иновативен град с лице към гражданите, да се развива устойчиво.

Датчанин изработва плана за бъдеща зелена София

Датчанин изработва плана за бъдеща зелена София

Ян Геел е поканен от столичния кмет Йорданка Фандъкова

Специалистът по градска среда бе поканен преди година от Столична община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

По част от препоръките вече се работи, обяви кметът Йорданка Фандъкова на представянето на доклада в Столичната община.

Увеличават пешеходните зони в София

Увеличават пешеходните зони в София

Симеон Славчев сравнява зелените зони на столицата с Виена, Берлин и Париж

Удължават се пешеходните зони в малките улици на историческия център. Тя припомни, че е взето решение да се удължи пешеходната зона на "Витоша" до площад "Св. Неделя" и да се разработи пространството пред черквата "Света Неделя".

Взети са мерки и за развитие на зелената система, като от този месец започва работа по засаждането на нова гора в землището на Суходол. Там ще бъдат засадени 120 000 дървета.

Общинари заплашиха транспортния зам.-кмет на София с оставка

Общинари заплашиха транспортния зам.-кмет на София с оставка

Заради некоректно изготвени доклади

Ще бъдат изградени велоалеи в централната част и ще се работи по свързването им с вече изградените.

Предложения за промени в ЗУТ, свързани с ограничаване на височината на строителството, са дадени вече на народни представители от ГЕРБ. Целта на промените е да не се затруднява визуалният достъп до планината.

Докладът констатира, че Ларгото все още не се използва оптимално и предстоят стъпки в тази посока. Вземат се и мерки за подобряване на градския транспорт.

С изпълнение на препоръките София се нарежда до градовете Цюрих, Лондон, Москва, Берн, Шанхай, които вече работят в тази насока.

Столични общински съветници не искат небостъргача в "Стрелбище"

Столични общински съветници не искат небостъргача в "Стрелбище"

От ГЕРБ са категорични, че площта трябва да остане зелена

Задачата ни е да превърнем доклада в мерки за намаляване на трафика в центъра, за оформяне на публичните пространства, използване на минералните извори и културното наследство на столицата, заяви още Фандъкова.

Проф. Ян Геел заяви, че е установил, че навсякъде по света хората искат града да се хуманизира, появява се желание градовете да са насочени към хората, търси се друг вид мобилност, освен колите. Той цитира изследване, според което пикът на автомобилния транспорт е бил 2009 г. Днес все повече се използват метро и велосипеди, а автотранспортът намалява.

Главният архитект на София Здравко Здравков сподели още препоръки от Доклада, по които ще се работи: подобряване на средата чрез изграждане на пешеходни пътеки, където има подземно преминаване; създаване на система от пешеходни зони, които да са свързани; взимане на мерки за връщане на хората от моловете в градската среда.

Подобряване и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи. За изпълнение за мерките ще бъде създадена работна група към Столична община. Изпълнението им ще помогне за правилното планиране на града, обяви главния архитект на София Здравко Здравков.