Според промяна в общия устройствен план на столицата теренът на кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" - кв. "Стрелбище" в София е предназначен за зелена площ и не трябва да има никакъв небостъргач там.

Силвия Христова, председател на комисията по устройство на територията към СОС и общински съветник от ГЕРБ, коментира намеренията на инвеститор за небостъргач на кръстовището в кв. "Стрелбище", където вчера граждани отново протестираха.

"Този терен действително преди много години е бил отреден за застрояване и е придобит от фирмата инвеститор чрез замяна, която е одобрена от Столичен общински съвет през 2006 г., когато партия ГЕРБ не е била дори учредена", уточни Христова.

Жители на столичен квартал отново срещу строежа на небостъргач

Жители на столичен квартал отново срещу строежа на небостъргач

В кв. "Стрелбище" трябва да се изгради 43-етажна сграда

В последствие през 2009 г., когато вече съществувала партия ГЕРБ, се е предприела промяна в общия устройствен план на столицата, подчерта Христова. Тя допълни, че съгласно тази промяна по тяхна инициатива този терен е бил отреден за озеленяване.

По думите й към настоящия момент няма влязъл в сила подробен устройствен план, който да разрешава строителството в този терен. Тя сподели, че имат наболял проблем с инвеститора, тъй като той има желание да строи.

"Категоричното считаме, че тази площ трябва да остане зелена", заяви Христова.

Тя посочи, че в този имот не се строи в момента. Оградата, която е поставил инвеститорът, трябва да бъде премахната, защото има издадена заповед от дирекция "Строителен контрол", бе категорична Христова.