БСП започва събиране на подписи за освобождаването на Цецка Цачева от поста председател на Народното събрание.

Това стана ясно от декларация, прочетена от лидера на БСП Станишев в пленарна зала.

Мотивите на червените са - за системно нарушаване на правилника, за допускане на неуважение от страна на правителството към Народното събрание, което ярко се прояви тази седмица с безпрецедентното отсъствие на правителството от дебати по вот на недоверие.

Показателно е как беше организиран дебатът по вот на недоверие, изтъкна Станишев, като по думите му такъв цирк, такива нагласени неща не е имало никога".

Според него председателят на Народното събрание Цачева е заблудила председателството на парламента, че дневният ред ще започне с разглеждане на мотивите и дискусия по вота на недоверие, което в първата седмица от месеца е право на опозицията за внасяне на първа точка.

След това тя съзнателно е заблудила депутатите за това, че в предишния парламент е имало прецеденти по тази тема.

Председателят на Народното събрание влезе в един политически сценарий, само и само да се обезсмисли дискусията по вота - да се насочи вниманието към новия министър, ново начало, няма нужда от вот, няма нужда от дискусия по проблемите в здравеопазването, се казва в декларацията на БСП.

Станишев обърна внимание и на „системата на защита на министър-председателя от парламентарни питания и въпроси".

Министър-председателят е най-защитаван с чадър да не отговаря на въпроси на народните представители, особено от Коалиция за България, допълни червеният лидер.