Бронираните машини от резерва на МВР, които по предложение на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС може да дарим на Украйна, са ненужни както на полицията, така и за нуждите на Българската армия. В това бе категоричен народният представител Ивайло Мирчев, от когото по-рано днес излезе новината за планираната оръжейна помощ.

"Предложението ни е тази излишна техника, основно бронетранспортьори, да бъде предадена на Украйна. Това е техника, която е закупена по време на Възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка. И тя никога не е използвана от бившите вътрешни войски, не е част от армията, така че няма да нарушим боеспособността на Българската армия", коментира в кулоарите на парламента Мирчев.

И БТР-и, и друг тип бронирана техника, поясни на въпрос на News.bg какви точно машини искаме да даваме на Украйна той. Произведена е основно през 60-те години, като част от нея работи, друга не. "Става дума за самата техника, въоръжение и резервни части."

А точното количество машини, които евентуално ще дадем, е класифицирана информация, но варира около 100 броя, потвърди още депутатът.

Предложението на ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС вече е входирано в парламента, но освен парламентарните групи, по него активно работи и правителството.

"Това е активност не само на парламента, а беше активност и на премиера, на вътрешния министър...

Изпращаме трета военна помощ със 100 бронирани машини на Украйна от резервите на МВР

Изпращаме трета военна помощ със 100 бронирани машини на Украйна от резервите на МВР

Днес ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС ще предложат това