Парламентарната група на "БСП за България" поиска военният министър Тодор Тагарев и вътрешният министър Калин Стоянов да се явят в Народното събрание. Причината е, че левите искат да чуят в пленарна зала становището на МВР-шефа и на военния министър по темата за предоставянето на военно-техническа подкрепа за Украйна.

От трибуната на парламента Иван Иванов посочи, че ако се дадат БТР-ите на Украйна, ще има още порция български граждани за убиване в украинския сайт "Миротворец", в който политици, общественици, журналисти, граждани и учени са обявени за врагове на украинската държава.

Атанас Зафиров пък поиска Тагарев да отговори на въпросите на депутатите има ли неразбирателство между МО и МВР за начина, по който да се финализира дарението към Украйна.

Николай Дренчев от "Възраждане" поиска в парламента да се явят и службите - ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", "Военно разузнаване" и Националната служба за охрана (НСО). Депутатите отхвърлиха предложението на адвокат Петър Петров от "Възраждане" да се премине към закрито заседание, ако службите се явят в Народното събрание.

Решението за БТР-ите бе прието със 148 гласа "За", 52 гласа "против: и и без "въздържали се".

Малко преди това народните представители отхвърлиха предложението на "БСП за България" проектът за решение за оказване на военно-техническа подкрепа за Украйна да отпадне от дневния ред на законодателния орган. Депутатите гласуваха с 51 гласа "за", 144 гласа "против" и без "въздържали се". Дори и при поисканото прегласуване от страна на левите, то не срещна подкрепата на мнозинството - 50 гласа "за" и 139 гласа "против".

"И черешовото топче, и едни самолети от Омуртаг ги забравихме", ироничен бе червеният депутат Борислав Гуцанов. Депутатите отхвърлиха и предложението на "Възраждане" точката да бъде излъчвана пряко по БНТ1.

Социалистите показаха умения по жонглиране с дневния ред на парламента
Обновена

Социалистите показаха умения по жонглиране с дневния ред на парламента

Повече от три часа НС не можа да започне работа

Докладът на Комисията по отбрана бе представен от депутата от ГЕРБ/СДС и председател на ресорната парламентарна комисия Христо Гаджев, а становището на вносител изрази Ивайло Мирчев от ПП/ДБ. Той разсея няколко мита, като уточни, че МВР и Министерство на отбраната са заявили, че тази техника не е нужна за нито една от двете институции. Мирчев отрече, че помощта, която България оказва на Украйна ще излезе скъпо. Украйна е купила въоръжение от нас за 5 млрд. лв., а ние дотук сме дали само 20 млн. лв. отчете депутатът.

Мирчев посочи, че около 32 държави са помогнали на Украйна, като България е тази държава, която е помогнала най-малко. Дори Република Северна Македония даде на Украйна хеликоптери, самолети и танкове, сравни народният представител. "Украйна стои на пътя на Путин, за да не стигне до нас", изтъкна още Мирчев в мотивите си защо трябва да се окаже военна помощ на Украйна.

Той посочи, че в момента България е най-големият склад на старо съветско въоръжение в Европа. Мирчев развенча и още един мит, че България щяла да бъде въвлечена във войната на Русия с Украйна, ако окаже военна помощ. България не влезе във война и президентът да се е успокоил, надява се Мирчев. Той призова депутатите да подкрепят военната помощ, защото украинците не се бият само за собствената си свобода, но и за нашата.

В контекста на дебатите депутатът от ИТН Андрей Чорбанов заяви, че БТР-ите не могат да бъдат използвани от армията и предложи да се мобилизират и обучат всички украинци в България и да бъдат окомплектовани с БТР-и и изпратени на фронта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи като позорно и предателско страната да даде на Украйна БТР-ите. "Дори може да дарим сабите, мечовете си от музеите, черешовите топчета на Украйна. Никой нищо няма да ни даде насреща, ако си мислим, че като дадем, ще си модернизираме армията", изтъкна той. Последното нещо, което ще стане е изпращането на жива сила в Украйна, притеснен е Костадинов.

БСП също няма да подкрепи военната помощ за Украйна. Какво подаряваме на Украйна, колко пари струва, къде е анализът, запита Георги Свиленски, според когото някои е подал решението на депутатите от мнозинството, а те просто са се подписали. "С това решение може да пратим от Военноисторическия музей техника, на "Слатина" и "Гео Милев" на ъгъла има оръдия, на Ропотамо - също. Вижте колко сте лицемерни - изпращате им нещо, което не могат да използват, но пишете решение", опита се да бъде оригинален Свиленски.

Ивайло Мирчев от ПП/ДБ пък отговори на социалистите, че БСП могат да направят една обиколка из музеите в България или да се качат на "Бузлуджа" и летящата чиния да си изпратят на Путин.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че само със санкция на Народното събрание може да се изпрати каквото и да било на Украйна.

Народните представители гласуваха със 142 гласа "За", 50 гласа "против" и 1 глас "въздържал се". Дори и при прегласуването решението за БТР-ите бе идентично прието със 148 гласа "За", 52 гласа "против: и и без "въздържали се".

Депутатите обаче отхвърлиха редакционното предложение на парламентарната група на "Възраждане" - проект за решение България да не предоставя военно-техническа подкрепа за Украйна. Законотворците гласуваха с 52 гласа "За", 134 гласа "против" и 3 гласа "въздържал се".

Тъй като малцина българи действително са запознати с ехтежа на черешовите топчета, ви предлагаме описанието от патриарха на българската литература Иван Вазов, "Под игото":

Боримечката прие на драго сърце новата мисия. Той попита какво трябва да каже, запомни го хубаво и отиде на срещната височина, по-близо до града. Па се изправи там във всичката си гигантщина, напъна гърдите си напред, дигна главата нагоре, разтвори широко челюстите и викна проточено:

- Хора бре! Да знаете, че ще пукне топчето, за да го опитваме, майка му стара... та да се не плашат жените и дечурлигата, ами рахат да си бъдат... Читаци няма никак още... Не се видят читаци, майка им стара!

Той повтори това съобщение още няколко пъти, през една минута почивка... Делчо секна огън, запали голям къс прахан, забучи го на един дълъг прът и приближи към гъзера на топа. Праханта се разпаляше и пушеше; сини облачета дим се извиваха из въздуха... В трепетно ожидание на гърмежа въстаниците поотбягнаха надалечко, други легнаха в окопите, за да не видят нищо, някои даже си запушиха ушите с пръсти и замижаха. Няколко секунди минаха в ужасно, неизразимо напрежение на нервите... Синият дим все се пушеше над фитила, но не успяваше да го запали. Сърцата биеха до пукване. Това мъчително състояние ставаше нетърпимо... Най-после, по фитила прехвърча бяло пламъче, запуши се и той и веднага топът издаде някакъв немощен, сърдит, дрезгав звук, като кога чупиш суха дъска, нещо прилично на остра кашлица, и се покри с гъст облак дим... От тая кашлица топът се цъфна, а джепането си изхрачи само няколко разкрача далеч... Мнозина от налягалите въстаници даже не чуха гърмежа му...

Някой си, на смях или наистина, каза, че той бил вземал тоя шум за шум, излязъл из нецензурния канал на Ивана Боримечката...