Депутатите от Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна с БТР-и от резервите на МВР.

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) декларираха, че ще подкрепят изпращането на военната помощ с БТР-и на Украйна. Народните представители гласуваха с 10 гласа "за", 5 гласа "против" и без "въздържали се".

МВР подкрепя инициативата за изпращане на БТР-ите на Украйна и застава твърдо зад нея. Това заяви заместник-вътрешният министър Стоян Темелакиев по време на участието в Комисията по отбрана, на което народните представители се заеха с втора точка от дневния си ред. Проектът на решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна с БТР-и от резервите на МВР е с вносители Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

Техниката, която е налична във вътрешното ведомството на България, не върши никаква работа, даже в тежест. Техниката се намира в МВР още от 1955-1956 г., не е използвана и няма такава необходимост, посочи Темелакиев. БТР-ите няма да са необходими на Гранична полиция.

Йордан Божилов изненадан, че МВР има толкова много БТР-и

Йордан Божилов изненадан, че МВР има толкова много БТР-и

Много е важно да се види в какво състояние са машините

По думите му важно е помощта за Украйна да се осъществи в максимално кратки срокове. От МВР обаче не са убедени, че ако се сключи отделно споразумение между МВР и Украйна, това ще ускори процеса по пристигането на БТР-ите в украинската държава.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че Министерство на отбраната също подкрепя изпращането на БТР-ите в Украйна, като на военните също не им трябват. Нуждите на българската армия се определят от щабните потребности. Нямаме щабни вакантни бройки за БТР-и, а имаме много по-модерна техника. Няма как да мотивираме по закона за държавната собственост, че имаме нужда от нещо, което го няма като заложена щабна бройка, обясни Запрянов.

Според Запрянов обаче сключването на споразумение между МВР и Украйна ще отнеме по-малко време, отколкото прехвърлянето на материалните средства от вътрешното ведомство на отбранителното.

МВР и Министерство на отбраната заявиха, че няма да се ангажира с ремонт на бронетранспортьорите (БТР-ите) и ще ги предоставят на Украйна в такова състояние, в каквото са.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев представи проекта на решение. Той заяви, че БТР-ите са с отпаднала необходимост, някои от тях са неизправни и бронираните машини трябва да бъдат изпратени и дарени на Украйна. България е една от страните, които изпратила най-малко военна помощ на Украйна, посочи Мирчев. Мирчев увери, че БТР-ите ще стигнат бързо до Украйна, а Народното събрание ще вземе своето решение.

Няма страх от въвличане на България във военни действия, увери депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов. Той определи поведението на депутатите, които се обявяват против военната помощ за Украйна като стратегия за политическо позициониране и поведение. Излишни са всякакъв вид спорове, но не е необходимо да се създават безперспективни страхове в обществото, подчерта депутатът, който призова колегите си да бъдат по-разумни в изказа си.

Митов: Ще дадем повече от 100 броя бронирани машини на Украйна

Митов: Ще дадем повече от 100 броя бронирани машини на Украйна

Всяка една оръжейна помощ ще минава през решение на парламента

Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че никога на България не е предлагано триъгълна сделка, че ако дадем нещо на Украйна, ще получим нещо в замяна. От формацията на Костадин Костадинов се обявиха против изпращането на БТР-и на украинската държава. Да дадем 100 бронирани машини и да платим 2 млрд. лв.!? Това е броня и желязо, което е непробиваемо от куршуми, могат да подлежат на модернизация и могат да служат на българската армия и българското опълчение в някои случаи, смята Дренчев.

"Ако ще воюваме до последния украинец, да пратим БТР-ите на Русия, за да свършат по-бързо", опита се да бъде оригинален депутатът "Възраждане". В резултат на изказването му се чуха и реплики "как не те е срам, бе!".

БСП искат спешно изслушване на Денков за Вилнюс, Украйна и ангажиментите ни

БСП искат спешно изслушване на Денков за Вилнюс, Украйна и ангажиментите ни

Премиерът е позор за държавата, отсече Гуцанов