Много важно е да видим в какво състояние са БТР-ите. Ако закараме нещо, което не е годно за употреба, ще има негативно влияние за имиджа на България. Бронираните машини трябва да минат профилактика и поправка през заводите ТЕРЕМ и чак тогава да се вземе решение дали да се дадат на Украйна или не. Това заяви пред БиТиВи бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов относно предложението да дадем трета военна помощ на Украйна с бронирани машини.

Той гледа положително на самото изпращане на военна техника на Украйна, защото само това е начинът украинската страна да се защитава. Божилов е изненадан, че в МВР има толкова много бронирани машини, но въпросът е какво ще дадем. Много от тези системи на въоръжение на България, ако се стигне до военновременна обстановка, не можем да ги използваме, посочи бившият зам.-министър на отбраната.

"Нямаме възможност да се отбраняваме по време на война сами. Затова сме в НАТО да разчитаме на съюзниците ни", изтъкна Йордан Божилов. България ще има пълноценна армия тогава, когато мине към натовските стандарти. България може и трябва да подпомогне Украйна, включително и с БТР-ите, ако са в добро състояние. Ако няма реакция на подобна агресия, тогава може да си представите колко военни конфликти могат да се развият, предупреди Божилов.

Относно срещата на европейските лидери във Вилнюс, Божилов коментира, че Украйна трябва да получи военна помощ, за да се защити. НАТО няма да предоставя военни смъртоносни оръжия на Украйна, а военна помощ ще оказват страни-членки, които могат да окажат такава, каза той. 54 държави предоставят военна помощ и оръжия на Украйна.

За посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, Йордан Божилов добави, че България може да има активна позиция по различни въпроси и оттук натам трябва да бъдем по-консолидирани във външната си политика. Посещението на Зеленски бе по-скоро символично, но това е човекът, който обедини страната си във време на война, той управлява страна, която е жертва на агресия и приветствията към него са очаквани, каза още Божилов.

Балабанов: На първо място националният интерес, след това помощта за Украйна

Балабанов: На първо място националният интерес, след това помощта за Украйна

Дали няма да дадем и ПВО установките си С-300, пита ИТН?