• Меркел съгласна с призива за предпазни клаузи за България и Румъния

С голямо мнозинство Бундестагът ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Срещу ратификацията от Долната камара на германския парламент гласуваха само 12 депутати, а 10 гласуваха „въздържал се".

Отделни политически партии предложиха от началото на членството на двете страни да бъдат наложени ограничителни мерки заради отчетените от Европейската комисия слаби места в сферата на правосъдната система.


Припомняме обаче, че Европейската комисия отхвърли искането на мнозинството депутати от германския Бундестаг да бъдат наложени предпазни клаузи на България и Румъния веднага след тяхното присъединяване към ЕС.

От друга страна на днешното си заседание депутатите приеха декларация, която препоръчва на федералното правителство, в случай че България не преодолее дефицита в чувствителните за нея области, да бъдат направени постъпки пред Европейската комисия за задействане на предпазни клаузи.

Документът няма правна сила за правителството на ФРГ.
То само може да реши дали да подаде такава молба до ЕК и да предприеме по-нататъшни стъпки. Такива стъпки за сега не се предвиждат.

От „Ди Велт" уточняват, че предстои договорът за присъединяване на България и Румъния да бъде потвърден от Бундесрата - Горната камара на парламента.