За десета поредна вечер стотици граждани се събраха на площад „Независимост" и освиркаха мощно кабинета „Орешарски". Към 19:00 часа на жълтите павета са се събрали не повече от 1000 души, ревящи „Червени боклуци, махайте се!".

Дали поради поройния дъжд, който се изсипа час по-рано, или по други причини, протестиращите са значително по-малко в сравнение с другите вечери, но очакванията на събралото се множество е да се представят достойно, както и преди.

Атака призова за единство с шествие до паметника на Левски
Още...

И днес имаше групи протестиращи, дошли с велосипеди. Отново беше обособен детски кът, в който малки дечица, придружаващи родителите си, играеха.

Демонстрантите развяваха българския трибагреник и, макар и значително по-малко, имаше разпънати плакати срещу червения лидер Сергей Станишев и срещу новото правителство на Пламен Орешарски.

Свирки и вувузели огласяха протеста, който по-късно ще тръгне към превърналия се в символ на протестните действия у нас „Орлов мост".

Сред протестиращите се разхождаха и група младежи с плакати: „Това, че протестирам срещу БСП не означава, че искаме ГЕРБ отново на власт".
Няколко души пък носеха колажи на Мона Лиза с лика на Сергей Станишев и надпис отдолу: „И аз преживях тежък катарзис".

 

Снимка БГНЕС

Припомняме, изобретателността на младежите е породена от изказването на соцлидера по линия на Делян Пеевски, че преживял тежък катарзис след сагата с назначаването му за шеф на ДАНС.

На площада отново имаше хора с лопати и метли, готови да изметат властимащите.

Харта за разграждане на плутократичния модел обедини наши интелектуалци

Още...

След 20 часа шествието стигна до традиционната спирка от маршрута си - Орлов мост и блокира движението.

След това продължи към НДК, а след това се спря и пред партийните централи. Пред централата на БСП множеството скандира "Оставка" и "Мафия". Хвърляни са и домати към сградата. Скандирания последваха и пред ДПС.

Агенциите съобщиха по-рано за подозрителна група младежи, които полицията наблюдава от самото начало по подозрение, че са провокатори.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че повече от 200 души са били отклонени от тазвечерното протестно шествие, за да не се допусне нарушаване на обществения ред.

След опит за нарушаване на обществения ред, в района на НДК е възникнало напрежение. Протестиращите са подали сигнал за това, че сред тях има провокатори. В резултат на бързата реакция на полицейските екипи „антиконфликт" в Четвърто РУП са отведени 22-ма.

Двама от тях са установени като инициатори на напрежението, са предадени на прокуратурата по компетентност. Други шестима са отведени в столичните Първо и Пето РУП. Част от тях били без документи за самоличност, в друга са открити забранени предмети.

Полицията благодари на гражданите, съдействали за локализирането на групи, опитвали да предизвикват провокации сред протестиращи. МВР призовава хората да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за провокации и нарушаване на обществения ред. 

Хората отново преминаха покрай Министерски съвет и Народното събрания, след което се насочиха към Орлов мост, където традиционно приключват протестите.