В писмо до либийския лидер Муамар Кадафи президентът на САЩ Джордж Буш изрази желанието на страната си за развитие и укрепване на отношенията между Вашингтон и Триполи.

Посланието било връчено на Кадафи от съветничката на Буш по въпросите на вътрешната сигурност и борбата с тероризма Франсис Таунсенд, съобщава БНР.

Постигнахме много след възстановяването на отношенията между Съединените американски щати и великата Джамахирия и мисля, че нашите два народа извлякоха полза от развитието на тези отношения, се казва в писмото.

В него Буш възхвалява "историческите и смели позиции" на полковник Кадафи по международните въпроси, по-специално "доброволния отказ" на Триполи от каквито и да било програми за оръжия за масово унищожение през декември 2003 г.

От този момент нататък Вашингтон често споменава Либия като пример за подражание в областта на разоръжаването.

САЩ бяха преустановили дипломатическите си отношения с Триполи в продължение на близо четвърт век.

Официално дипломатическите връзки между двете страни бяха възобновени на 28 юни 2006г., но в двете столици все още няма посолства, а бюра за свръзка.

Писмото на Буш е получено в навечерието на заседанието на Върховният касационен съд на Либия по последното обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

През юни американският президент призова за освобождаване на българките, но Триполи го прикани да не се меси в случая, който е обект на преговори между Европейския съюз и Либия.