Военният министър Ангелов изрази надежда "нещата да се успокоят", след като са запазени досегашните 20 заплати, изплащани при пенсиониране.

Припомняме, имало е предложение те да станат 15, което предизвика острата реакция от ръководството на МО.

В МВР ядосани от повишените години за пенсиониране
Още...

Аз получих проект сутринта след началото на заседанието в понеделник (когато на извънредно заседание МС разгледа проекта за Бюджет 2012, б.р.).

"Сами разбирате, че реакцията ми беше донякъде недостатъчно премерена, тъй като бях изненадан от това развитие на нещата, но благодарение на разумността, която беше проявена, най-вече от премиера, а така също и от министър Дянков, с останалите колеги се събрахме и дълго обсъждахме какво печелим и какво губим", разказа Аню Ангелов.

Той обясни, че се прави „рязка промяна като удар с чук" и обяви, че подобни неща трябва да се правят постепенно и плавно с годините.

На въпрос колко души ще напуснат армията след скандалите с обезщетенията за военните, Ангелов посочи, че със запазването на обезщетенията в размер, какъвто те са получавани повече от 40 години, няма да има особен натиск.

„Може да се появят някои хора, които искат да напуснат армията във връзка с увеличаването на изискуемия стаж за пенсиониране (с две години, б.р.), но този натиск е управляем", коментира министърът.

По думите му, върху тях може да се въздейства с това, че армията има нужда от тях, като компенсационна мярка е съответното повишаване на пределната възраст за освобождаване за различните звания.

„С това им даваме възможност да послужат още малко на Българската армия и на народа си. Аз считам, че това също ще окаже относително положително влияние върху решенията им дали да напуснат армията или не във връзка с увеличаването на стажа", допълни военният министър.

Министърът потвърди, че ако е било прието намаляване до 15 на изплащаните накуп заплати при пенсиониране, 2 500 души до края на годината биха подали молби за пенсия.

Нормално, по думите на Ангелов, на година напускат поради навършване на възраст 6 или 7 пъти по-малко от горната цифра.

Министър Ангелов потвърди, че ще има бонуси към заплатите тази година и критериите са свързани с отличната, добрата и нормалната работа. „Тези, които са наказани, няма да бъдат материално стимулирани, включително и наказания извън службата", предупреди Ангелов.

„Военнослужещите са длъжни 24 часа да бъдат на разположение на службите и всяко пиянство извън службата и евентуално управление на МПС води до напускане на армията", предупреди Ангелов.

Има минимален и максимален размер на бонусите и възнагражденията, обясни Ангелов, но не можа да посочи конкретна сума, която ще бъде определена за бонуси. „На базата на очаквания лимит от икономии, една част ще бъде дадена за допълнително материално стимулиране, а другата - за компенсиране още тази година намаляването на бюджета с 10 млн. лв.", подчерта Ангелов и допълни, че още тази година това може да се направи със закупуване на горива и други материални средства, които са необходими за следващата година.

Така няма да се почувства твърде тежко следващият бюджет, коментира Ангелов и добави - Трябва да подчертая, че съм абсолютно съгласен с министър Дянков, че аз съм министъра, на когото ще му е най-тежко през следващата година".

Той припомни, че 82 млн. лв. ще бъдат взети от „Сосиете Дженерал", с което армията остава с бюджет, какъвто е бил през 2010 г."

Ангелов подчерта, че неотлъчно ще бъде в парламента - „за да защитим онова, което е на практика очевадно".