Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев е доволен от планираните в проекта на Закон за държавния бъджет 2017 г. средства за отбрана.

Според него планираните средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия, затова и ги определя като "справедливи и разумни".

Кабинетът одобри "консервативния и изпълним" проект за Бюджет 2017

Кабинетът одобри "консервативния и изпълним" проект за Бюджет 2017

Парите за реформа в образованието и тези за отбрана затруднили Горанов

Президентът призова в рамките на предстоящите дебати по бюджета за отбрана народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено.

"Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст", коментира държавният глава в Пловдив, където откри първата годишна конференция за производствени инвестиции "Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал".

 

Той изрази надежда и че в рамките на дебатите по параметрите на Бюджета ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

Президентът окуражи изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. По думите му не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител.

"Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция", каза президентът Росен Плевнелиев.