"Можем да кръстим настоящия бюджет бюджет на неизпълнените обещания или като бюджет на спиралата на повишаването на данъците. Спиралата с повишаването на данъците вече започна". Така лидерът на гражданската платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова коментира на пресконференция изпълнението на тазгодишния бюджет на Столичната община.

Бюджет 2020 продължава тенденцията на Столичната община да залага на нереалистични приходи и прекомерни разходи. "Това не е бюджет на стабилността нито на просперитета на Столичната община. Дефицитът от 80 млн. лв. през 2019 г. става на 122 млн. лв. през 2020 г." изтъкна бившият омбудсман.

"По този начин от числата в проектобюджета стават ясни лъжите на кмета Фандъкова, изречени по време на предизборната кампания", посочи Манолова, която се позова на казаното от настоящия столичен кмет по време на кметската кампания.

Приеха бюджета на София за 2019 г.

Приеха бюджета на София за 2019 г.

Фандъкова недоволна, че не чула алтернативи при обсъждането

По думите на Манолова кметът Фандъкова твърдяла, че Столичната община не е на дефицит. Е, сега виждаме, че реализираният дефицит през 2019 г. е 80 млн., а през 2020 г. е заложен дефицит от 122 млн. лв., обобщи тя.

Освен това Фандъкова твърдяла, че няма да повишава данъците и че с тяхното увеличаване щели да бъдат осигурени мерки за повишаване качеството на атмосферния въздух. Не е ли по-нормално за Столична община 2 млн. лв. за детски ясли да бъдат поети от общината като стимул за младите семейства. При настоящия бюджет СО може да си позволи и 20 млн. лв., с които да се подкрепят младите семейства, с които да станат безплатни детските ясли, градини, акцентира Манолова.

Според нея трябва да се проследи какво ще се случи със строителството на нови детски ясли и детски градини. От гражданската организация "Изправи се. БГ" ще следят и за това каква земя и какви сгради ще бъдат продавани от Столичния общински съвет (СОС).

Манолова посочи, че има добра и лоша новина за капиталовите инвестиции за столицата. Добрата новината е, че СО са неспособни да инвестират парите на столичани, а лошата е, че през 2020 г. намаляват средствата за капиталови разходи спрямо тези, които са били планирани за 2019 г.

Бюджетът на София нямал алтернатива

Бюджетът на София нямал алтернатива

30 милиона са останали от продажбата на Общинска банка, обясни Дончо Барбалов

През последните години редовно СО не усвоява около 200 млн. лв. на годишна база от предвидени капиталови инвестиции. За 2018 г. неусвоените инвестиции са в размер на 208 млн. лв., а за 2017 г. те са били 200 млн. лв., отчете Манолова.

"Чиста ли е София, зелена ли е София и доволни ли са хората от озеленяването", запита бившият омбудсман във връзка с мерките за повишаване качеството на въздуха.

От гражданската организация ще проследят каква канализация ще бъде изградена и какво ще стане с ремонта на вътрешнокварталните улици. Манолова отчете, че намаляват средствата за Центъра за градска мобилност (ЦГМ), с което ще се проследят общесвените поръчки и начина, по който се изразходват средствата.

В заключение от гражданската организация заявиха, че са видими финансовите проблеми на Столичната община през този бюджет. "Авторите на бюджета, заедно с кмета Фандъкова, се опитват да контролират увеличението на дефицита през увеличение на данъците, като в същото време се замразяват инвестициите", казаха още те.

Фандъкова: 80% от бюджета на София е за изпълнение на приоритетите

Фандъкова: 80% от бюджета на София е за изпълнение на приоритетите

Борис Бонев се уплашил да не го заподозрат в договорки