За ограничение на автомобилите, които замърсяват въздуха в София се обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ след като втори ден софиянци дишат силно замърсен въздух.

По време на годишния технически преглед (ГТП) на колите да се определят и нивата на замърсяване, повтори тя мярката, която от дни се предлага в публичното пространство.

Тя разкритикува общинския съветник Борис Бонев - "Много добри предложения понякога дава г-н Бонев, но се отметна от готовността да увеличи данъците на по-замърсяващите автомобили. Той се подхлъзна по аргументите на опозицията и се притесни да не би да го заподозрат за договореност с управляващите. Надявам се, че ще се върне към обещанията си да бъде обективен. Няма ясни приоритети, няма ясна аргументация.".

Припомняме, ден по-рано съветникът Борис Бонев заяви, че от Столична община не са дали гласност кога и къде ще се обсъжда проектобюджета на София за 2020 г. Разискванията са тази вечер. 

Да се мерят и по-фините прахови частици поиска Борис Бонев

Да се мерят и по-фините прахови частици поиска Борис Бонев

В дните със силно замърсяване да има по-интензивен обществен транспорт

По думите на Фандъкова 80% от бюджета е фокусиран върху основните приоритети. 85% от инвестиционната програма е за изпълнение на тези приоритети. За улиците в кварталите са заложени 12 млн. повече. Приоритетите кои улици, паркинги да бъдат ремонтирани, се определят от районните кметове. Не са заложени пари за определени квартали, на "Младост" излезе с такова твърдение, каза столичният кмет. Тя изтъкна, че бюджетът не е само разход, той е и приходи

Фандъкова призна, че новите данъци върху колите не са напълно справедливи

Фандъкова призна, че новите данъци върху колите не са напълно справедливи

По думите й средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат за подобряване на градския транспорт

В бюджета на София са заложени 12 млн. лв. повече за квартални улици. Инвестиционната програма е с 50 млн. лв. повече. В кв. "Сердика" ще бъде ремонтирана ул. "Първа българска армия" в кв. "Илинден" улиците "Щросмайер" и "Кукуш". В кв. "Слатина" - улиците "Атанас Узунов" и "Николай Коперник". В кв. "Овча купел" - ул. "Народно хоро". Много са улиците, които ще бъдат ремонтирани, обобщи Фандъкова.

По думите й районният кмет има пълното право да направи своята програма.

Хората чакат от нас резултат, те искат да видят своята улица, своя тротоар ремонтирани.

"В бюджета са заложени 110 млн. лв. за училища и детски градини. 61 млн. лв. вече са осигурени - за строителство на 9 детски градини, 2 детски ясли, 4 огради и сме подготвили проектите. Още 7 детски градини и 4 училища са заложени. Тези пари ще бъдат предоставени на районните кметове, предстои ни много работа", обеща Фандъкова.

Бюджетът ще бъде гласуван в началото на февруари. Надявам се да получим подкрепа от всички общински съветници, които виждат своята подкрепа. Нямаме предложение за смяна на приоритетите.

Патриотите имат бележки и искания. Надявам се да намерят баланс. Важно е гражданите да бъдат активни. За пръв път стартира програма за обновяване на сгради, паметници на културата, които са частна собственост, обясни Фандъкова.

Тя изтъкна, че 213 млн. лв. от бюджета на София са предвидени за обновяване на транспорта. Предстои изграждане на 8 км за първата линия на третата линия на метрото.

Кметът на София заяви, че продължават отчуждаването на имоти по улиците "Тодор Каблешков", "Филип Кутев". 

Между 15 ст. и 25 лв. на кв.м обезщетение за имот предлагат от Столична община

Между 15 ст. и 25 лв. на кв.м обезщетение за имот предлагат от Столична община

Собствениците на къщи не могат да си купят и гарсионери с парите

Започна изграждане на Южната дъга - на възел Горубляне да се изградят тротоарите и връзката с бул. "Цариградско шосе". Обособих специален ресор по строителство, има и нов заместник кмет (инж. Цветан Божинов), отчете Фандъкова.

Тя подчерта, че оперативните програми могат да бъдат изпълнявани само през платформата за обществени поръчки.

Да има професионална отговорност на проектанти, надзорници, изпълнители. Особена роля имат надзорниците, те получават публични средства.

"Наред със съществуващите паркове сме заложили средства за проектиране на нови паркове. Западен парк трябва да се довърши в частта, която е започната", обясни Фандъкова и припомни, че е реконструиран розаруима на Борисовата градина, а сега предстои и ремонт на езерото с лилиите, осветлението и видеонаблюдението в централния столичен парк.

На въпрос има ли разбиране на приоритетни теми в общинския съвет Фандъкова призна, че има силна конфронтация на този етап.