Между 15 стотинки и 25 лева на квадратен метър предлагат като обезщетение от Столична община за отчуждаване на земи на столичани, съобщи Нова телевизия. Собствениците са недоволни и подготвят протест.

Участъкът, който общината иска да закупи, е около бул. "Ломско шосе". 

По план бул. "Ломско шосе" трябва да се разшири между метростанция "Ломско шосе" до "Софийския околовръстен път".

Очакваното разширение на този участък започва от догодина.

Собствениците на земите смятат, че от общината обезценяват собствеността им.

"Къщата ми е 3-етажна с дворно място. Всеки етаж е с отделна баня и тоалетна, за което получавам 99 хиляди лева. За тези пари не мога да купя една гарсониера отсреща", каза един от собствениците на имоти - Васил Цветанов.

Имотът на негова съседка - Иванка Пенкова, е оценен за 15 стотинки на квадратен метър. "Притежаваните от мен 312 кв.м са оценени на 48 лева", заяви тя.

От столична община обясниха че голяма част от имотите са възстановени земеделски земи, поради което цените са толкова ниски.

"Паричното обезщетение се определя съгласно разпоредбите на закона за общинската собственост, като се представят аналози, които ние изискваме. В случай, че няма пазарни аналози, които съответстват на имотите, които се отчуждават равностойното парично обезщетение е данъчната оценка на имота", каза Емилия Боянска от Столична община.

Ако хората не искат имотът им да бъде отчужден, следва процедура по принудително отчуждаване. Собствениците имат право да оспорят решението пред съда.