Жителите на столичния район "Връбница" излязоха на протест срещу решението на Столична община да отчуждава имотите им на пълна безценица, които се намират на бул. "Ломско шосе".

Отчуждаването се налага заради разширението на шосето, за да се премахне тапата в района.

Протестът се състоя на бул. "Ломско шосе" и ул. "Лазарица", като се предвижда в късните часове днес жителите да блокират "Ломско" и "Цариградско шосе".

Детелина Цветанова, жител на района, обясни пред news.bg, че има земи, които ги отчуждават на 15 ст., а други на 25 лв. квадратният метър.

"Това са имоти на хора от "Връбница" - които са си възстановили земите и дълги години са се борили. Става дума за 49 имота, някои с един-двама наследника, други с 5-6", обясни жителката.

Васил Цветанов, също жител на "Връбница", обясни, че проектът предвижда да има шест платна по 3.50 широчина, а до кръговото на метрото да са две ленти по 2.40 м., което по думите му пак ще предизвика тапа.

Жителите на района изразяват и недоумение, че се отчуждават имотите само от северната страна на Ломско шосе, а от другата не. Така и никой от общината не им дал отговор защо е така. Ако не е така, имоти може би щяха да се спасят, смятат протестиращите.

Именно Васил Цветанов е един от потърпевшите. Той и семейството му тъкмо построили къща и сега за нея от общината предлагали 99 000 лв. за цялата триетажна постройка, току-що обзаведена, с двор.

Васил я построил за синовете си, но от общината изтъквали факта, че това не е основно жилище и тя няма да бъде пожалена - чисто новата къща ще бъде съборена.

Официално никой от общината не е уведомил жителите на "Връбница" за отчужденията, те се запознали с решението по интернет. Оказало се, че минавали вещи лица, оценили имотите и ги публикували.

Отчуждават се всички имоти на ул. "Лазарица" до Околовръстното шосе.

Под багерите ще паднат още 4 къщи, като последната ще остане само без двор.

Имотите от ливадата пък се отчуждавали по 15 стотинки, което собствениците смятат за "пладнешки обир".

Тепърва предстои отчуждаването на имотите от северната страна на бул. "Ломско шосе", а кога ще започне самото разширяване все още не е ясно.