Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол не бе одобрена на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Тя бе предложена от ДПС, като преди това бе подкрепена в енергийната комисия, съобщи БНР.

Депутатът от Движението за права и свободи и зам.-председател на парламента Йордан Цонев заяви, че между първо и четене ще се наложи доработване на текстовете, тъй като трябва да са в унисон с влязлото от днес ембарго и дерогацията за България до 2024 г. "Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта и да започне да се облага и да се гарантират вземанията по отношение на ДДС и акцизите", обясни той.

Росен Христов: При национализация на рафинерията, Русия може да спре да доставя

Росен Христов: При национализация на рафинерията, Русия може да спре да доставя

За да имаме евтини горива, рафинерията трябва да работи

От БСП и от "Възраждане" остро се противопоставиха на предложените текстове. Според тях забраната ще доведе единствено до затваряне на рафинерията в Бургас, от което ще бъде ощетена хазната.

Румен Гечев от левицата коментира: "Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум."

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Позволява се изпълнението на договори, сключени преди 4 юни 2022 г.