За да имаме евтини горива, рафинерията трябва да работи. Тази теза защити в студиото на Нова телевизия енергийният министър Росен Христов. Именно съгласие по това е постигнато в разговорите със самата компания "Лукойл", като Христов изтъкна това, което никой до този момент не е успял да направи - да убеди компанията, че е по-добре да декларира печалбата си у нас и да плаща данъците си у нас. "Те ще си плащат данъците, ако имат печалба, а ще имат печалба, ако работят. Ние ги убедихме с преговори. Показахме им финансови анализи и предимствата от това. Никой не го беше направил преди това", посочи Росен Христов.

Срокът за износ на петролни продукти, който вчера с решението на правителството за въвеждане на дерогацията бе даден на "Лукойл" е с цел в това време да се търси по-комплексно решение.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Позволява се изпълнението на договори, сключени преди 4 юни 2022 г.

Правителството няма официален отговор от Европейската комисия, в крайна сметка може ли рафинерията да изнася при наложено ембарго и дерогация за нас. Росен Христов и колегата му Христо Алексиев продължават да го очакват, въпреки отправените няколко пъти предупреждения от страна на говорители на ЕК.

"Нашата идея не е да изнасяме руски петролни продукти, а да задоволяваме вътрешния пазар. Нашата идея е да задържим това положение - това обаче е временна ситуация", призна Росен Христов и обясни, че ЕС и в момента купува продукти с руски източник от Турция. Въпросът е защо ЕС иска да купува от Турция, а не от България, попита Росен Христов и увери, че правителството защитава изцяло националния интерес.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство

Росен Христов е разговарял и с италианските си колеги по въпроса са евентуална национализация на рафинерията в Бургас като план Б с влизане на държавата в управлението на рафинерията. "Въпросът е, че Италия може да доставя нефт от всякъде, а ние не. Ако ние национализираме, руската страна може да спре доставките на петрол. Никаква гаранция нямаме за това", обясни Росен Христов и допълни, че в момента танкери не минават през Босфора.

Припомняме, че вчера в Народното събрание и ДПС, и ДБ обявиха, че внасят законови предложения по отношение на работата на "Лукойл" у нас. 

Росен Христов работи по въпроса като алтернатива за възобновяване на проекта Александруполис - Бургас, което би ни позволило по пряк път да захранваме рафинерията с неруски петрол.

Росен Христов не очаква цената на бензина в понеделник, когато влиза в сила ембаргото, да скочи високо. Запазването на отстъпките от 25 стотинки за гориво зависи от Народното събрание, а не от правителството. Целта на правителството е горивата да са достъпни, това е в интерес на всички, обясни Росен Христов и допълни, че се опитват да разработят социално справедлива програма за подпомагане, но това не е толкова лесно. За небитовите потребители правителството се опитва да "привърже" компенсациите към европейската директива, напр. с инвестиции във ВЕИ, или потребление в нощните часове.

Рафинерията работи 10 дни след спиране на доставките, убеждава Стоянов

Рафинерията работи 10 дни след спиране на доставките, убеждава Стоянов

Правителството ще отнема 43% от печалбата на Лукойл под формата на данъци

Природният газ за първите месеци на 2023 г. е осигурен, нямаме проблем с доставките, а с неговата цена. Прогнозите глобално са за задържане на цените от нивата на декември месец - 140 - 150 евро.

Меморандумът с Gemcorp вече е прекратен окончателно, стана ясно от думите на Росен Христов. Припомняме, че само преди няколко дни пред депутатите той заяви, че не е получен отговор от третата компания - IP3, която е страна по меморандума. Днес Христов заяви, че е получил отговор и от двете страни. Това, което продължава да го притеснява, че е има клауза със срок на валидност две години, включително и тази за арбитраж.

Другото, което е притеснително - евентуалния достъп до чувствителна информация. Отново различни бяха думите на Русен Христов четири дни по-късно. Днес той заяви, че е взета информация от "Мини Марица Изток" и "Булгаргаз", които са обекти от националната сигурност - пред депутатите преди няколко дни твърдението на Христов бе, че е направен опит да се получи информация от "Мини Марица", но такава не е била предоставена. В момента ДАНС проверяват каква информация е добита, завърши Росен Христов изказването си днес.

ГЕРБ внесе обещания сигнал за меморандума с Gemcorp

ГЕРБ внесе обещания сигнал за меморандума с Gemcorp

Искат проверка за извършени закононарушения