Към днешна дата меморандумът с Gemcorp за развитие на енергетиката, подписан от кабинета "Петков", е прекратен. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе изслушан от временната парламентарна комисия за разследване на казуса с въпросния меморандум.

Припомняме, че преди седмица Христов обяви, че договореностите още не били прекратени официално, тъй като държавата подала искане за прекратяване по взаимно съгласие, което обаче не получило отговор. В последствие от "Продължаваме промяната" опровергаха това, а директорът на Gemcorp заяви, че компанията няма каквито и да е претенции към държавата.

Три часа спорове, но единодушно - ще има комисия за Gemcorp

Три часа спорове, но единодушно - ще има комисия за Gemcorp

"За" гласуваха единодушно 197 депутати

Какъв е казусът към момента - оказва се, че меморандумът е подписан между 3 страни - българската държава, Gemcorp и американската компания IP3.

Подадено е официално заявление за отказ от претенции от страна на Gemcorp и може да се счита, че меморандумът вече е прекратен, заяви пред депутатите енергийният министър. На 14 е подадено заявление за едностранно прекратяване на договора, но от другата компания - IP3, все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции, стана ясно от отговор на министъра на въпрос от страна на ДПС. Росен Христов обаче не влезе в подробности по казуса. Договорът официално се разтрогва в едномесечен срок след подаването на едностранен иск, т.е. това ще стане факт на 14 декември.

"Първо - няма практика да се подписва меморандум от страна на държавата. Този меморандум е подписан от името на България като държава, не от името на Министерството на енергетиката, няма информация дали министърът е бил упълномощен от Министерски съвет да представлява държавата, както е редът", посочи Росен Христов.

И подчерта - Министерството на енергетиката не е било уведомено предварително за подписването на документа, а решението било взето от "двама човека" в държавата. Освен това - въпреки, че реално няма, поне към момента, информация държавата да е била ощетена от това, т.е. фирми не са получили държавни пари, меморандумът включвал предоставянето на чувствителна информация за енергийните ни мощности, която е обект от националната сигурност.

"В "Мини Марица-Изток" е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата информация за дружеството. От мините са информирали БЕХ, поискана е заповед за предоставяне на достъп. Такава не е била предоставена, съответно представителите на Министерството на финансите са си тръгнали", даде пример за неправомерно изискване на информация шефът на енерговедомството.

ГЕРБ искат отново създаване на Комисия за Gemcorp

ГЕРБ искат отново създаване на Комисия за Gemcorp

Предлага се комисията да е на паритетен принцип в състав от 14 народни представители

"Имам опасения, че договорът не е прекратен", контрира на свой ред бившият енергиен министър и по настоящем депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. И се аргументира - при разтрогване остават в сила член 6 и 7 от договора, според които може да се заведе арбитражно дело в Париж от всяка от страните, както и да се пазят в конфиденциалност детайлите по договора. Всяка от тези точки остават в сила през следващите 2 години, т.е. до края на 2024 година. Факт, потвърден и от министър Росен Христов.

Има ли финансови загуби за държавата, попита реторично Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", на което получи отрицателен отговор. Христов обаче отново подчерта - следва тепърва да се оценяват последиците от предоставянето в частни ръце на информация от значение за националната сигурност. "Това са стратегически обекти, достъпът до тях е ограничен неслучайно. Дори и служителите на МЕ нямат свободен достъп до тях без специално разрешение."

"Продължаваме промяната" отговарят на ГЕРБ: Темата Gemcorp е куха

"Продължаваме промяната" отговарят на ГЕРБ: Темата Gemcorp е куха

Отклоняване на вниманието, а ГЕРБ се готвят за избори

Отправено е и запитване за предоставяне на втечнен природен газ към Gemcorp без държавата да има нужда от това към момента, защото това е станало още преди войната в Украйна, посочи още Христов. Нямало към момента отговор кому е било нужно това.

Самият служебен министър не е бил в течение на това, че меморандумът все още не е прекратен, като разбира за казуса в средата на този месец след сигнал от депутат (Десислава Трифонова от ГЕРБ - бел.ред.). Информацията за меморандума не е била налична в официалната система на министерството, като до нея достъп са имали само двама служители, които предстои да бъдат наказани.

Скандал се разрази още в началото на заседанието на временната комисия, когато минути след започването й заедно с Венко Сабрутев в залата влезе и бившият енергиен министър от кабинета "Петков" Александър Николов. Той първоначално бе изгонен от залата от председателят на комисията Десислава Трифонова, но в последствие бе допуснат в качеството на гост. По предложение на ПП бе гласувано да му бъде дадена думата, но мнозинството не прие това. Прие обаче той да бъде изслушан на следващо заседание, както и предложението на ДПС да бъдат поканени и, според тях, отговорните за подписването на меморандума - Кирил Петков, Асен Василев и... бившият шеф на кабинета на Петков Лена Бориславова, която към момента дори не е народен представител.

По темата бе изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев, но в откритата за медиите част той не каза нищо същество, а само публично известните отдавна дати кога подопечната му агенция се е самосезирала. Останалата и по същество значима информация, бе скрита от камерите. И през лятото депутати от 47-то Народно събрание се позоваваха на секретен доклад на ДАНС.

Александър Николов: Дискусията е губене на време 

По обстоен бе, макар и не в залата пред народните представители, а пред медиите, бившият министър на енергетиката Александър Николов, според когото всички обвинения на наследника му Росен Христов са безпочвени.

"Не се спомена това, което е на първа страница на документа - това, че договорът не е ангажиращ. Оттам нататък всичко останало са подробности. Друго - направи ми впечатление, че никой от Министерството на енергетиката не знаел при положение, че архивът се води детайлно и по надлежен ред. Има изходящ номер, ако може някой да твърди, че по изходящ номер няма документи, това е меко казано странно", обясни в контра на Росен Христов Александър Николов.

Дори и да е вярно, че нямало отговор от Gemcorp на искането за прекратяване по взаимно съгласие, което не било така, нямало как да има каквито и да е последици от договор, който не е ангажиращ, обори и друга теза на служебния министър той.

"Дори това да е така, няма никакво никакво значение, нямало е размяна на документи. Дори и да е било вярно, което не е, има потвърждение от всички, че нямат претенции. Това превръща тази дискусия в губене на време."

По отношение на това, че третата страна в случая - IP3, не е пратила отказ от претенции, Николов е категоричен - няма как такава сериозна компания да предяви каквито и да е искания от българската държава. Не отрече обаче, попитан от News.bg да е вярно това, че компанията все още не е представила официален отказ.

Що се отнася до проверката на Министерството на финансите, тя била рутинна и по друга линия, каквато от финансовото ведомство имат право да осъществяват във всяка една държавна компания или институция.

Нямало е, категорично подчерта още той, и изнасяне на каквато и да е класифицирана информация поради факта, че никакви документи не били предоставяни на Gemcorp.

Припомняме, и в миналото Народно събрание имаше комисия за разглеждане на меморандума, която не стигна до никакви особени изводи.