След три часа спорове парламентът реши да създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. Предложението е на ГЕРБ. Комисията ще действа в срок от 1 месец, председател ще е Десислава Трифонова от ГЕРБ.

"За" гласуваха единодушно 197 депутати.

Депутатът Десислава Трифонова, която е бивш директор на Агенцията по инвестициите, защити предложението. Тя изреди "лъжите на Кирил Петков и Асен Василев", доклада на ДАНС и изявленията на служебния министър на енергетиката, че няма доказателства меморандумът да е прекратен.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" отрече обвиненията и каза, че меморандумът е прекратен и от това не възникват никакви правни задължения. Той показа документ, че ГЕРБ правят спекулация и ангажират гражданите вместо да има комисия и да се говори за "защо ГЕРБ е неспособна да направи правителство". Колегата му Настимир Ананиев определи, че това е лична вендета към Кирил Петков, а г-жа Трифонова, "допринесла за нула чуждестранни инвестиции като директор на Агенцията по инвестициите", при меморандум за милиард долара, се вихри на трибуната". Той подчерта и прехласването на ГЕРБ по енергийния министър.

ГЕРБ искат отново създаване на Комисия за Gemcorp

ГЕРБ искат отново създаване на Комисия за Gemcorp

Предлага се комисията да е на паритетен принцип в състав от 14 народни представители

В отговор Десислава Трифонова поиска подкрепа от ПП и сравни инвестициите, привлечени от нея и от назначения от Кирил Петков директор в момента.

Искрен Арабаджиев съобщи, че "Продължаваме промяната" ще подкрепят създаването на комисията.

Цончо Ганев от "Възраждане" критикува отпора на групата на Кирил Петков и призова: "Асене и Кире, кажете си". Парламентарната група на Костадин Костадинов смята, че създаването на комисията е важно.

ГЕРБ дава на ДАНС и ЕК сделката с Gemcorp

ГЕРБ дава на ДАНС и ЕК сделката с Gemcorp

Това стана ясно на брифинг в централата на партията