Народният представител Десислава Трифонова и други депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморандум с Gemcorp Holdings Limited, съобщиха от ГЕРБ.

Припомняме, че на 20 ноември от партията обявиха намерението си да внесат такъв сигнал.

"Искаме проверка за извършени закононарушения, както и дали извършените закононарушения съставляват неправомерни деяния по смисъла на Наказателния кодекс", заяви Трифонова.

"На 23 март 2022 г. в Гранитна зала на Министерски съвет се подписва меморандум между Министерство на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Предложението за меморандум е входирано само 2 дни по-рано в МЕ", се казва в сигнала.

Три часа спорове, но единодушно - ще има комисия за Gemcorp

Три часа спорове, но единодушно - ще има комисия за Gemcorp

"За" гласуваха единодушно 197 депутати

От партията посочват, че с подписания меморандум се уреждат разработване и съфинансиране на проекти - проект за индустриален комплекс "Марица", проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България (IGB) за втечнен природен газ (ВПГ), проект за "Топлофикация-София" за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори (ММР) и др.

От ГЕРБ допълват, че от писмо на министъра на енергетиката до Трифонова става ясно, че министерството не знае по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited, предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение, направена ли е проверка за надеждност, как е определен обхватът на меморандума и има ли предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване.

Към сигнала са приложени над 100 страници документи за меморандума и кореспонденцията около него.