Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Това заяви пред БНТ енергийният министър Александър Николов.

"Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която се казва IP3", поясни той.

Николов бе категоричен, че няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. IP3 е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи, подчерта той и допълни, че единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход.

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Премиерът уверява, че няма да се допуснат съмнителни капитали у нас

По думи на министъра единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, направен за "Топлофикация София", за да спре да трупа огромни задължения.

Той увери, че нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите.

Николов не смята, че американското посолство се е разграничило остро. "Те казаха, че на подписването на меморандума не присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти

Николов заяви, че подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС.

На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин - да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона, увери министърът.

Той посочи, че в следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, отбеляза министърът.

МФ и МЕ обясниха за меморандума с Gemcorp

МФ и МЕ обясниха за меморандума с Gemcorp

Инвестиционен интерес от американската компания IP3 е бил заявен на работна вечеря на 15 февруари