"Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите, ако има пропуск при нас, има и при тях". Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова пред bTV по повод меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp.

МФ и МЕ обясниха за меморандума с Gemcorp

МФ и МЕ обясниха за меморандума с Gemcorp

Инвестиционен интерес от американската компания IP3 е бил заявен на работна вечеря на 15 февруари

"Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, установи такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", допълни Бориславова.

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Премиерът уверява, че няма да се допуснат съмнителни капитали у нас

Тя коментира и искането на Кремъл природният газ да се плаща в рубли. "Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до "Булгаргаз", но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се подадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута", посочи Бориславова.

С над 25% скача природният газ за април

С над 25% скача природният газ за април

Причината - предимно повишената несигурност на доставките заради заплахите на Русия

По думите й се работи над механизми за компенсиране на поскъпването на природния газ. "Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен", отбеляза Лена Бориславова.