Секретен доклад на ДАНС разпали страстите в комисията за GEMCORP. Емил Георгиев от ПГ на БСП за България, който е и председател на временната комисия е притеснен от прочетеното в него. Докладът е в секретно деловодство на НС. Докладът на ДАНС е потресаващ, изтъкна Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Няма обаче информация от Кирил Петков и министъра на енергетиката, както и от финансовия министър, според опозицията. Тече опит за саботаж на тази комисия от страна на Кирил Петков и Асен Василев, смята народният представител от ГЕРБ. Петков е излъгал, че е имало предварителна проверка на ДАНС преди сключването на меморандума с GEMCORP. Освен това не е ясно и как е избрана компанията.

Трифонова иска комисията да задължи Петков и Василев да прекратят меморандума с GEMCORP. И Теменужка Петкова е смутена от доклада на ДАНС. Този меморандум е подписан след еднолично решение, сподели тя. Компаниите не са проверявани предварително. Петкова иска да се търси отговорност. Става въпрос за национална сигурност, подчерта тя. ГЕРБ искат изслушване на службите. Опозицията е на мнението, че изпълнението на меморандума застрашава националната сигурност.

Временната комисия за Gemcorp ще работи още месец

Временната комисия за Gemcorp ще работи още месец

Парламентът прие решението единодушно

И за Георги Ганев има проблем със сделката. От ДПС критикуваха, че 11 дни ДАНС не е знаела кой влиза в МС и с какви компании кабинетът смята да сключва меморандум. От ГЕРБ отново настояха меморандумът да бъде прекратен.

Петър Чобанов от ДПС не е изненадан, че правителството не се съобразява с правилата. И той настоя за прекратяване на меморандума. Следващият вторник на закрито заседание депутатите ще продължат да нищят тайните около меморандума с GEMCORP.

Депутатите се спънаха кого да изслушат. Дори и гласуването не можа да определи. Не мина предложението за изслушване на шефа на родното ФБР и министъра на енергетиката. Не мина и идеята на опозицията за изслушване и на премиера и вицепремиера Асен Василев. Депутатите се чудиха дали да не поканят и представителите на корпорациите, с които е сключен меморандума.

В крайна сметка бе постигнат труден консенсус за изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

IP3 подписа Меморандум за сътрудничество за подкрепа на нисковъглеродни енергийни решения

IP3 подписа Меморандум за сътрудничество за подкрепа на нисковъглеродни енергийни решения

Gemcorp и IP3 ще предоставят решения за разработване на проекти, финансово структуриране и финансиране