Комисията по енергетика не успя да вземе решение относно компенсацията на цените на горивата за крайния потребител, съобщава БНР.

Въпреки, че депутатите дебатираха повече от два часа, до консенсус не се стигна. Не бе прието нито предложението на ГЕРБ за един лев отстъпка на литър, нито предложението на "Продължаваме промяната", а именно правителството да следи по-евтините горива от руския петрол да остават в страната.

Никой обаче от ведомството на Министерството на финансите не се яви да защити становището си, че предложенията нарушават европейското законодателство.

Депутатите обвиниха служебното правителство, че търси как да осъществява износ на горива, които са произведени от внесения по-евтин руски петрол.

Предложението на ПП защити Венко Сабрутев, народен представител от партията. Той посочи, че ЕК е направила изключение за България относно въпроса с нефтеното ембарго. Целта е да се доставя петрол за България, а не да бъде изнасян за други държави, допълни Сабрутев и попита какво гориво ще остане в България и на каква цена ще бъде то, ако по-евтиното се изнася от България.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи рафинерията в Бургас да бъде поставена под специален надзор и допълни, че партията ще внесе такова предложение в Народното събрание.

А предложението на ГЕРБ да се прекрати програмата за освобождаване на газ ще бъде гласувано в четвъртък.

Според Иван Иванов, председател на КЕВР, програмата вече не е ефективна и следва да бъде прекратена. Ако продължаваме да купуваме газ на по-високи цени, "Булгаргаз" би загубила 17 млн. лева само за декември, допълни още Иванов.