Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърли предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Компенсациите бяха обещани от правителството на Кирил Петков, но тъй като мярката действа до края на юни, тя трябваше да бъде гласувана и удължена от 1 юли.

По точката имаше предложения на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и ДПС. Нито едно от тях обаче не бе прието.

По-скъп ток от септември, прогнозира бившият шеф на КЕВР

По-скъп ток от септември, прогнозира бившият шеф на КЕВР

Налагането на вето върху ембаргото на руския петрол не би бил полезен ход

След гласуването депутатът от ПП Венко Сабрутев каза, че ще вкара предложението като правно-техническа корекция утре, когато парламентът заседава върху Закона за държавния бюджет на второ четене.

Йордан Цонев от ДПС взе думата и обясни: "Правителството реши, че една комисия трябва да се занимава с това какъв механизъм да се измисли с високите цени на бизнеса. Това е безобразие. След два дни бизнесът ще плаща по-скъп ток".

Председателят на комисията Любомир Каримански отговори, че не е работа на комисията да гласува такъв механизъм и той трябва да се гласува от Комисията по енергетика. Той отговори и на "Продължаваме промяната", че по същата причина не могат да правят и правно-технически корекции.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

"Утре в залата ще се гласуват всички предложения в доклада по законо-установения срок и начин. Толкова", заключи той и закри заседанието на комисията.

По време на заседанието председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров каза, че във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" няма средства и ако депутатите решат от фонда да се вземат пари за компенсиране на небитовите потребители, то това ще се отрази на цените на битовите потребители.

Окончателно Комисията за бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета за тази година на второ четене. Той влиза за обсъждане и гласуване в пленарна зала утре, когато депутатите трябва окончателно да го приемат.