Бюджетната комисия подхвана законопроекта за Данък върху доходите на физическите лица, които извадиха гъбарите днес на протест пред сградата на Партийния дом.

Законът предвижда отмяна на алтернативния данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив.

Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия. Той се удържа от държавните предприятия по чл. 163, ал. 1 от Закона за горите непосредствено преди издаването на позволителното за извършване на дейността.

От друга страна, за посочените държавни предприятия се създава неоправдана от икономическа гледна точка административна тежест. Предприятията са длъжни за конкретния месец да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски, както и алтернативния данък, и да превеждат цената за ползване на недървесни горски продукти от горските територии - общинска собственост, на съответната община за територията, на която е издадено позволителното.

Дали заради протеста, или са размислили, депутатите отмениха алтернативния данък за гъбарите. Окончателно ще трябва да се произнесе пленарната зала.

Гъбари бранят алтернативния данък с протест пред парламента

Гъбари бранят алтернативния данък с протест пред парламента

Те са против връщането на стария закон, който въвеждал хаос в бранша