УС на БЗНС заявява категоричната си политическа воля да отстоява пълноценното участие на България в структурите на ЕС и НАТО.

"Като продължител на вековна историческа традиция, свързана с идеите за изграждане на Общи европейски щати и като наследници на основателите на първата българска емигрантска рота в НАТО днес членовете на БЗНС сме разтревожени от подлагането на българското общество на масирана антиевропейска пропаганда и от провала на парламентарното мнозинство по отношение членството на България в НАТО", съобщават от партията.

БЗНС допълва, че си взема поука от провалената формула на обединение в Реформаторския блок, като настоява за балансирано и отговорно изграждане на ново работещо обединение между демократите. БЗНС потвърждава добрите си отношения и воля за общи действия с традиционния си партньор Демократи за силна България и другите политически организации, готови да работят за реформирана, европейска, просперираща и достойна България.

Общата кауза, която обединява голяма част от извънпарламентарната опозиция е да проведе тежката битка за запазване на европейската идентичност и сигурност на страната, допълват БЗНС.

Убедени са, че само силен политически субект с ясни отговорности, поети ангажименти и гаранции за последователност и принципност във водената политика ще убеди обществото, че алтернатива на сегашната ситуация има.

УС на БЗНС призовава Светия синод на Българската православна църква да се завърне към възрожденските си традиции, да се еманципира от натиска на патриаршиите в Цариград и най-вече в Москва, и още този месец по повод честване на 1000 години от основаването на Охридската архиепископия да извърши съвместна света евхаристия с Македонската православна църква.

БЗНС приветства оправдателната присъда на три инстанции на Николай Ненчев. Партията следи развитието по "делото за МИГ-овете като пореден опит на задкулисието и неговите представители във висите държавни институции за политическо преследване срещу Николай Ненчев и провежданата от него ясна атлантическа политика като министър на отбраната."