Изходът от кризата по българо-гръцката граница е гръцкото правителство да си свърши работата. Тази позиция изрази в кулоарите на парламента външният министър Даниел Митов, който дойде за гласуването на вота на недоверие.

Отдавна говорим за тази гръцка криза и сме казали всичко, което може да се каже, подчерта първият ни дипломат пред медиите.

Направени са всички заявки към Европейската комисия да ни помогне и очакваме стартиране на наказателна процедура срещу Гърция.

От думите на Митов стана ясно, че държавата ни се е ангажирала със случая. Самият той, както и колегите му Ивайло Московски и Румяна Бъчварова са в непрекъснат диалог с гръцките си колеги, както и с отговорните еврокомисари в търсене на бързо разрешаване на кризисната ситуация.

Ситуацията остава изключително тревожна, притеснен е първият ни дипломат. Хората са изнервени, сподели министърът и обясни, че разбира българското недоволство от блокадата.

Изпаднали сме в абсурдната ситуация да преговаряме с гръцки фермери, недоволен е Даниел Митов.

Външният министър посочи, че отношенията между Гърция и България са приятелски и ще продължат да са такива дълги години. Трябва да преодолеем този проблем, без да се натрупват емоции и негативни последствия, настоява външният ни министър.

От гръцка страна към момента се декларирало разбиране, но, както предположи Митов, явно южната ни съседка няма ресурса да се справи със създалата се ситуация.

По думите му, от кризисната ситуация в Гърция не може да страда нашата страна. Външният министър е оптимист и се надява в най-скоро време тази "абсурдна", по думите му, ситуация да се разреши.

Според него трябва да се търси механизъм в бъдеще тази ситуация да не се повтаря. Това се случва от години и никой не го е разрешил, недоволен е първият ни дипломат.

Външният министър отказа също така да коментира новопоявилата се информация за още български граждани, които са със забрана да влизат в Туриця. Според медиийни публикации в новия забранителен списък са и съпредседателите на ДПС. Митов коментира, че няма официално уведомление от турска страна, като посочи, че Турция не е длъжна да ни уведомява за подобни свои решения.