Вотът на недоверие към правителството не мина. 80 депутати бяха „за“, 130 гласуваха „против“, а 5 - „въздържал се“.

Вносителите в лицето на опозицията от БСП и ДПС посочиха като мотиви недомисленото въвеждане здравната карта, разделянето на клиничните пътеки на два пакета, скандала с ваксините, въвеждането на пръстови отпечатъци за идентифициране на пациентите.

"Атака" и трима независими депутати подкрепиха искания от БСП и ДПС вот на недоверие.

Интерес будеше гласуването на Реформаторския блок (РБ), част от който обяви неотдавна, че излиза в опозиция. В гласуването на вота на недоверие обаче абсолютно всички присъствали в залата депутати от РБ гласуваха в полза на управляващите

Петимата въздържали се депутати са от Български демократичен център (БДЦ). 

Преди гласуването независимият депутат Велизар Енчев изрази недоволство срещу отсъствието на премиера. Той поиска министър-председателят да бъде повикан и да присъства на гласуването по първия вот на недоверие срещу правителството. Парламентарната шефка Цецка Цачева обаче го контрира, пояснявайки му, че Борисов е по работа в Брюксел.

11 министри от кабинета присъстваха в пленарната зала. Премиерът Бойко Борисов липсваше, тъй като е на срещата на върха на ЕС.

По-лесно е да си против, отколкото прав. Този извод от вота на недоверие си направил здравният министър Петър Москов. Това сподели самият той в кулоарите на парламента след като опозицията не можа да събори кабинета.

Според него нямало интрига във вота на недоверие. Въпросът беше да се чуят ясните аргументи, посочи още министър Москов.

Той се извини за емоционалните си реакции по време на дебатите. Припомняме, в сряда едва не се стигна до бой между червените и министъра на здравеопазването.

Москов призна още, че чул съществени аргументи какво трябва да подобри в здравната политика, която води. Те се отнасят до развитието на здравноосигурителния модел. Той обеща тази година един от приоритетите на ведомството му да е надграждането на здравноосигурителния модел.

Той е категоричен, че няма да промени политиката си, защото според него тя била смислена. Министърът иска по-евтини лекарства и смята, че ще успее да постигне това. Петър Москов отново се обяви за това, здравеопазването да обслужва интересите на пациентите, а не бизнес интереси.

От своя страна външният министър Даниел Митов смята този вот на недоверие за безсмислен. По мнението му, с него опозицията целяла само да се обозначи.