Дебатите по вота на недоверие заради здравните политики на правителството започнаха в отсъствието на неговия ръководител. Редица министри се явиха в Народното събрание, за да подкрепят колегата си Петър Москов, но премиерът Бойко Борисов не се появи.

Това направи неприятно впечатление на депутата Велизар Енчев и той настоя министър-председателят да бъде повикан, за да отговаря за собствения си кабинет.

Чий е Москов и кой е опозиция отклониха дебата от здравеопазването

Чий е Москов и кой е опозиция отклониха дебата от здравеопазването

Радан Кънев ядоса и БСП, и ГЕРБ

Въпреки отсъствието на Борисов, процедурата по дискутиране на вота беше открита – социалистът Жельо Бойчев представи мотивите на опозицията да искат разпускането на кабинета.

Загубихме като държава една от най-ценните си добивки в здравеопазването с водената политика за здравно осигуряване, след като правителството раздели системата на два пакета – основен и допълнителен.

Това ще доведе до затруднен, ограничен достъп до здравеопазване, създават се предпоставки за корупция, обяви депутатът пред колегите си. Според него здравната карта ще доведе до хаос, ще се намалят леглата и местата за болни, ще се чака и ще се плаща повече.

Защитават Москов, сравнявайки го с ексминистър Таня Андреева

Защитават Москов, сравнявайки го с ексминистър Таня Андреева

Мотивите за вота лежали върху лъжливи факти

Не става ясно какво ще се случи с хирурзите, след като се намалят прилежащите им легла. Задълженията  на държавните и общински болници продължават да растат, някои дори вече са на загуба. Тази ваша политика води до загуби за болниците, намаляване възнагражденията на лекарите и съответно напускането на цели екипи, обърна се Бойчев директно към здравния министър.

Червеният депутат не пропусна и темата за дарените от Турция ваксини, като изтъкна, че с тях здравното ведомство поставило под риск здравето на децата и непоклатимо разклатило доверието на българските родители към здравната политика на държавата. Безпардонен стил на поведение имал  Москов, а и самият Борисов, определи Бойчев.

Наглост без прецедент, практика от Третия райх – така пък Велизар Енчев определи идеята на Москов за въвеждане на пръстов идентификатор в болниците, аптеките и при личните лекари.