Част от чиновниците ще станат излишни. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на представянето на проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация" заедно с постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Най-висша цел е каква услуга получава гражданинът, зави заместник министър-председателят и посочи, че гражданинът не трябва да е куриер между отделните институции.

Със 124.4 млн. лева годишно намалява административната тежест за бизнеса

Със 124.4 млн. лева годишно намалява административната тежест за бизнеса

Сред най-важните изпълнени мерки е подписаната инструкция между ДФЗ и НАП за взаимодействие и обмен на информация

По думите на Дончев се опитваме да следваме опита на развитите страни.

Още от следващата година ще има централизирано звено за услуги, например в сферата на счетоводството. В момента централизирано се възлагат обществени поръчки. Няколко са моделите и за въвеждане на споделени услуги.

Намаляване административната тежест за общините обещава Нанков

Намаляване административната тежест за общините обещава Нанков

На срещата с Управителния съвет на НСОРБ се обсъжд оптимизирането на отрасъла

Част от чиновниците, които ще се окажат излишни, ще бъдат преквалифицирани и най-вероятно и ще бъдат прехвърлени към други звена, стана ясно от думите на вицепремиера. Колко точно ще намалее държавната администрация Томислав Дончев обаче още не знае.

Над 100 са почивните бази, които се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не се стопанисват добре и по всяка вероятност ще им бъдат взети.

ПОС терминал във всяка държавна и общинска институция

ПОС терминал във всяка държавна и общинска институция

Част от мерките за намаляване на административната тежест

Дончев сподели, че не знае коя е най-добре управлявана и коя - най-зле. Нямало обаче мотивация да привличат повече клиенти.