Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира днес възможностите за намаляване на административната тежест за общини и общи приоритети, това се случи на среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. В срещата участваха също заместник-министрите Деница Николова, Малина Крумова и Валентин Йовев, началникът на кабинета Мая Никовска и изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) Михаил Киров.

Министър Нанков обърна внимание, че кадастралните услуги са безплатни за общините и призова да се увеличи използването им, с подаване на заявленията електронно.

Зам.-министър Николова пък напомни, че е възприет декларативният принцип по отношение на документите, необходими при кандидатстване по Оперативна програма "Региони в растеж" и обърна внимание, че комуникацията е сходна по отношение на програмите за териториално сътрудничество. Целта е всичко възможно да се извършва по електронен път, за да се компресира нужното време.

Изпълнението на ОП "Региони в растеж" върви добре и се очаква яснота относно решението на Комитета за наблюдение за наддоговаряне на ресурса по процедурата за образователна инфраструктура, коментира министър Нанков.

Да се въведат общи принципи и да се променят правилата при регионалното планиране на инвестициите в отрасъла, като те се съгласуват с асоциациите по ВиК, поиска заместник-министър Малина Крумова.

Според нея амортизацията трябва да се калкулира в цената на водата - това да стане общ принцип за всички източници на финансиране. Има недостиг за нуждите на отрасъла - 12 млрд. лв. Заради това се разработва стратегия за финансирането му, поясни заместник-министъра.

По време на срещата стана ясно, че през септември ще се проведе заседание на Съвета по децентрализация на държавното управление, като от страна на сдружението бе предложено да се актуализира програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация за периода 2016 - 2019 година.

Коментирани бяха и приоритетите на Триото на Председателството на Съвета на ЕС в областта на териториалното сближаване и градската политика, обсъдени по време на проведената в Талин среща. На нея бе приет проект на съвместен работен документ за изпълнението на заложените приоритети.