Частични местни избори се провеждат в 10 населени места у нас. Жителите на шуменското Цани Гинчево, на варненската община Вълчи дол и село Попович в община Бяла, както и кметство Генерал Киселово, кмет на кметство в Чукарка и Скалак - Бургаско, врачанските села Нивянин и Ракево, плевенското село Чухаче, в пернишкия град Трън, става ясно от информацията, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В руенското село Скалак (Бургаско) има само един кандидат. Той ще бъде избран дори само един от близо 500-те жители на селото, гласува за него. Това каза Тодор Тодоров, председател на Общинската избирателна комисия в Руен пред БНР.

Частични местни избори има в община Антоново и в село Тръстеник
Обновена

Частични местни избори има в община Антоново и в село Тръстеник

Кметът на община Антоново стана депутат

Четирима са кандидатите за кмет на айтоското село Чукарка, където живеят почти 500 души. Това съобщи Ивайла Гаджерукова, председател на общинската избирателна комисия в Айтос. "Всички кандидати са представители на партии, няма издигнати от инициативни комитети. Очакваме, че ще има балотаж, но още не се знае. Няма подадени жалби, обстановката е спокойна", допълни Гаджерукова.

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20, освен ако пред урните няма още желаещи да гласуват. Тогава изборният ден ще бъде удължен до 21 часа.

8659 са жителите на община Вълчи дол, Варненска област, които имат право на глас на частичните местни избори днес. Кандидатите за кмет са двама. 25 са секционните избирателни комисии в 22-те населени места в общината, има и една подвижна секция, за която са заявили желание за гласуване 22-ма души.

Освен във Вълчи дол, частични местни избори се провеждат и в село Генерал Киселово от същата община, където има 502 гласоподаватели и една секция. Кандидатите са двама.

Избори за кмет ще има и в село Попович, община Бяла, където гласоподавателите са 375 души. Кандидатите там са трима.

Частични избори за кмет се провеждат в община Трън. Броят на избирателите е 3620. Четирима кандидати ще си оспорват овакантеното след оставката на Станислав Николов кметско място в крайграничната община. Двама от тях са издигнати от политически партии, останалите двама са независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Хората ще гласуват в 21 избирателни секции, като повечето от секциите по селата са сборни. В тях ще гласуват жителите на по няколко населени места. Сформирана е и подвижна избирателна секция, в която ще гласуват хора с физически увреждания, чието здравословно състояние не позволява да бъдат придвижени до съответната СИК. Изборният ден ще продължи до 20 часа.

В село Цани Гинчево има една секция и тя ще бъде охранявана от униформени служители. По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите, информират от полицията.

При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията, гласи предварителната информация за вота в шуменското село Цани Гинчево.