В имуществената си декларация заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев не е обявил, че е в каквито и да било отношения или в борда на комплекса „Дюни".
Това каза външният министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Калфин коментира публикация в медиите, че Чаушев е свързан чрез „Дюни" с главния заподозрян за източването на пари по САПАРД Людмил Стойков.

По думите на министър Калфина, ако Чушев е свързан с „Дюни" това не е противозаконно и няма конфликт на интереси, но е недопустимо, ако не го е обявил - тогава трябва да носи отговорност.

Според публикацията заместник-външният министър е регистриран във фирмата с името Петър Юриев Чаушев.

Министър Калфин допълни, че разговарял с Чаушев по въпроса за името и заместник-министърът обяснил, че така е преценил - публично да е известен с едно име, а по документи- с друго.
Чаушев уточнил, че има затруднения за промяна на личната си карта, докато изплати заем.

По въпроса за спирането на парите от европейските фонодове по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД Калфин заяви, че в момента е много важно да се работи с ОЛАФ.

"За нас е много важно да работим със службата на Европейския съюз ОЛАФ. В България структурата, която й е партньор, е в МВР. Това, което се очаква от нас, е в цялата верига - разкриване, обвинение и осъждане, да има бърза реакция на българските институции", каза той.