Екатерина Захариева прие турския си колега Мевлют Чавушоглу на първо официално посещение в България.

Основните теми, които двамата обсъдиха, бяха задълбочаването на сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и търговията, сигурността и борбата с тероризма, ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, както и актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

"Между нашите две държави съществува приятелство и устойчиво сътрудничество. Това партньорство и приятелство постоянно се разширява. То се основава на принципите на добросъседство, доверие и взаимно уважение. Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и много важен партньор в борбата с незаконната миграция, с тероризма и радикализацията", заяви на срещата Захариева.

Двамата министри изтъкнаха отличния диалог на високо равнище като предпоставка за реализиране на потенциала между двете страни. Беше договорено провеждането на междуправителствено заседание, като преди това се състои и заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество.

Борисов и Чавушоглу затвърждават добрите отношения между България и Турция

Борисов и Чавушоглу затвърждават добрите отношения между България и Турция

Премиерът се срещна с турския външен министър

Захариева подчерта добрите икономически връзки между България и Турция, като отбеляза постоянното нарастване на стокообмена. За 2018 г. той е над 4 млрд. евро, а по първоначални данни за 2019 г. отбелязва ръст от 11%.

Външният ни министър изтъкна необходимостта от разширяване на съществуващите ГКПП-та, тъй като интензивните търговски връзки създават и интензивен трафик. По отношение на транспортните връзки Чавушоглу съобщи, че през юни се открива пътническа морска линия между Бургас и Истанбул.

Беше отбелязано и доброто сътрудничество в областта на туризма. Двамата министри обсъдиха и идеята на председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов България и Турция заедно да предложат Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул да бъде включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Друг акцент беше партньорството ни в областта на енергетиката. Захариева отбеляза, че чрез изграждането на "Балкански поток" сътрудничеството между двете страни ще се засили.

По нейни думи Турция е важна за диверсификацията на източниците на газ, тъй като е част от Южния газов коридор, а нашата страна е пряко свързана с неговото развитие с проекта за интерконектор между Гърция и България.

Двамата министри обсъдиха и приноса на Турция в борбата с миграцията. Българският вицепремиер подчерта, че за България прилагането на съвместното изявление между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. е ключово за овладяването на мигрантския поток към Европейския съюз.

България не е просто съсед за Турция - тя е приятелска държава и нашето сътрудничество служи за пример в региона, заяви Мевлют Чавушоглу и добави, че когато двете страни работят заедно, може да преодолеят всякакви изпитания, както се случва при борбата с нелегалната миграция.

Той изтъкна отличното сътрудничество между двете страни и изрази надежда стокообменът да достигне 10 млрд. евро.

Според турския външен министър в областта на енергетиката България и Турция могат да се превърнат в център на енергийна сигурност. Той благодари за подкрепата на България по отношение на преговорите с Турция по разширяването на ЕС.

Относно ситуацията в Близкия изток и Северна Африка двамата се съгласиха, че трябва да започне политически диалог и в Сирия, и в Либия. Министър Захариева изрази надежда, че постигнатите договорености в рамките на Берлинската конференция ще бъдат изпълнявани от всички страни.