Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че поканата за членство към Черна гора от страна на НАТО по никакъв начин не е заплаха за Русия, а целта на този ход е засилване на демократизацията и стабилността на малката балканска държава, с което се допринася за засилването на стабилността и демократизацията на целия регион на Балканите, който доскоро беше символ за нестабилност.

По думите на Митов, изказани в сутрешния блок на БНТ, влизането на нови членове в Алианса е знак, че НАТО е привлекателно, а Русия поради свои си съображения го „демонизира”, като го определя във военната си доктрина като най-голямата заплаха.   

Запитан дали Турция и Русия ще разрешат възникналите търкания помежду си след свалянето на руския бомбардировач от турските военновъздушни сили, българският първи дипломат посочи, че двете държави трябва да решат проблемите си чрез двустранен диалог, като трябва да се върви към деескалация на напрежението.

Митов настоя, че всички световни фактори трябва да се фокусират върху борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”). Според него на преговорите във Виена по темата са се случили изключително важни неща, като например, че Иран, Турция и Саудитска Арабия са седнали на една маса. Страните също така са се разбрали за по-нататъшно политическо разрешаване на конфликта в Сирия.

По думите му, самата природа на конфликта в Близкия изток изисква координация между всички важни геополитически играчи, както и изясняване на целите.

„Русия има своето място в решаването на сирийската криза. Трябва обаче да каже кое е по-важно – дали Башар Асад да остане на власт или ДАЕШ да бъде победена”, настоя външният министър.

Според него трябва ясна дефиниция на радикалните групи в Сирия и Близкия изток, срещу които се борим. Друг важен момент е постигане на примирие между правителствените сили, контролирани от Асад, и сирийската опозиция, за да има борба срещу ДАЕШ. А след като бъде победена, са необходими промени в сирийската конституция и провеждане на избори, като тук трябва да се включи и сирийската диаспора.
„Сирийците сами трябва да определят своето бъдеще”, убеден е първият ни дипломат.

На въпрос как България може да стане част от усилията за справянето с конфликта в Сирия, Митов отговори, че България била отдавна част от тези усилия, тъй като повече от година сме в анти-ДАЕШ коалицията. „Доставяме муниции на кюрдските сили пешмерга. Няма как тепърва да говорим, че България ще се включва. Ние отдавна сме се включили. Нашият интерес е да има стабилност в Сирия”, изтъкна той.

Запитан дали подкрепя наши сухопътни войски да се изпращат в зоната на конфликта, дипломат номер едно на България подчерта, че без сухопътна операция срещу ДАЕШ няма как да се овладее територията и да бъде контролирана, но за участието на наши войски никога не е ставало въпрос.

Митов направи равносметката, че в Афганистан и Ирак подобен тип коалиции са свалили диктаторите и са останали там след това, за да стабилизират държавите, но работите не се получили както подобава. В Либия международните сили също свалили диктатора, но се изтеглиха и всичко рухна. В Сирия не беше сторено нито едното, нито другото. Изводът е, че трябва дълбоко обмислена стратегия какво да се прави в Близкия изток, защото дори ДАЕШ да бъде смазана, дори конфликтът в Сирия да бъде разрешен, това не означава край на тероризма и проблемите.

За външния министър ДАЕШ трябва да бъде победена от обединените сили на сирийската армия, която е под контрола на Асад, и сирийската опозиция, като те настъпят от юг и запад, както и от иракската армия и кюрдските сили пешмерга от изток.

Даниел Митов коментира и посещението на британския премиер Дейвид Камерън у нас. Според него това посещение било „изключително хубаво”, най-малкото защото от 16 г. у нас не е идвал на посещение британски министър-председател.  

Според него британците предлагат изключително разумни реформи на Европейския съюз, с които той ще стане по-конкурентоспособен.

Запитан каква би била съдбата на ЕС без Великобритания, първият ни дипломат коментира, че не можем да си представим Общността без Обединеното кралство.

Той изтъкна още, че двустранните ни отношения са прекрасни. Той увери, че във Великобритания не се гледало като проблем на българите, които живеят и пребивават там. Това отношение идвало от техните националисти, които обаче не определяли общия тон. А британското правителство имало право да защитава социалната си система.