Мерки за справяне с икономическата и финансова криза и сътрудничеството в икономиката, туризма, отбранителната промишленост и високите технологии са сред въпросите, обсъдени на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху.

Тази среща е първата от поредицата разговори в рамките на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Израел.

Българският министър-председател отбеляза след срещата с Нетаняху, че неговият домакин е препоръчал ДДС да бъде намаляван плавно през годината - с половин процент на шест месеца, вместо това да стане с два процента през 2011, каквито са намеренията на българските финансисти.

Това е начин страната и бизнесът да се справят по-успешно с кризата, според Бенямин Нетаняху, който е един от най-добрите финансисти, отбелязва премиерът.

От една страна това ще е добре за чуждестранния бизнес, а от друга плавно ще се настройват финансите на държавата и икономиката към тези условия, добави Борисов.

На срещата е обсъдено и предстоящо посещение на Бенямин Нетаняху в България, което ще бъде през лятото.

От 18 години в Израел не е идвал български премиер, а Бенямин Нетаняху не можа да си спомни кога за последен път израелски премиер е гостувал на Балканите, отбеляза Борисов.

По думите му в Израел има много силна памет за това, какво е направила страната ни за спасяването на българските евреи.

Двамата премиери са се договорили също така България да бъде представена на традиционната туристическа борса в Израел през февруари, както и на израелски инвеститорски форум, съобщиха правителствени източници.

Израелският министър-председател е изказал своите поздравления за това, че политическа партия ГЕРБ е успяла да състави самостоятелно правителство без коалиционни партньори и е удържала на натиска на другите партии.

Преди срещата с израелския си колега министър-председателят на България е присъствал на възпоменателна церемония в памет на жертвите от Холокоста, която се проведе в мемориала „Яд Вашем" в Ерусалим.

Борисов е запалил вечния огън и е поднесъл венец в памет на загиналите 6 млн. евреи.

Премиерът се е разписал и в книгата за гости на мавзолея.
Винаги да помним онези, които загинаха невинни, за да не се повтаря трагедията им никога повече", гласи текстът.

Междувременно финансови експерти определиха като добра идеята за намаляване на ДДС.
Още...

По време на посещението си в Израел премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Младенов разгледаха 2 от общо 4 бронирани машини, които България ще получи до края на март по сключен преди години договор.

Машините с наименованието „пустинни котки" ще дооборудват ротата на военната полиция и тя ще бъде сертифицирана за участие в операции на НАТО, обясни министър Николай Младенов.

„Тези са изключително по-пригодни за новите условия, в които мисиите ни са поставени, включително и в Афганистан. Те са много по-добри от старите съветски бронетранспортьори, които използваме, така че това е съвременна техника", посочи министър Младенов.

"Искаме да говорим за сътрудничество с израелската отбранителна индустрия, но не само за това какво те могат да направят за нас, тъй като знаем какво е финансовото ни състояние в момента. По-скоро става въпрос за това по какви проекти може общо да се работи", подчерта военният министър.

"Където има технологични възможности за сътрудничество, да ги развием, защото това създава и работни места, и трансфер на технологии, това създава и икономика", подчерта министър Младенов.