emaxpress, архив
Шефката на НОИ Христина Митрева ще продължи да консултира министерство на труда и социалната политика безвъзмездно. Това съобщи министър Тютю Младенов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Антон Кутев относно сътрудниците и консултантите на социалният министър.

Червеният депутат се интересуваше дали шефката на НОИ има сключен договор със социалното министерство, назначавана ли е за консултант и какви права има в екипа на социалното министерство.

Младенов обясни, че Христина Митрева работи към екипа на министерството като консултант, за което има сключен договор. Той изтъкна, че преди да поеме поста управител на НОИ, тя е била ангажирана като заместник-министър на труда и социалната политика. По думите му нейният опит в тази насока е изключително ценен за решаването на проблемите по социалната сигурност на населението.

Въпреки това, Антон Кутев беше категоричен, че работата на Христина Митрева в МТСП поражда няколко проблема - морален и законен. Според него по този начин се поставя сериозна зависимост между  институциите, а от друга страна се нарушава закона, който не позволява тя да заема двете длъжности едновременно.

В отговор Младенов беше категоричен, че двата ангажимента на Митрева - към НОИ и към МТСП, нямат нищо общо, но за да се спрат спекулациите по темата, от тук нататък тя ще работи безвъзмездно за екипа на социалното ведомство

Младенов коментира, че в предното министерство на труда и социалната политика е имало петима заместник-министри и сключени над 1 600 трудови договора. Той посочи, че в момента ведомството има двама заместник-министри и около 90 сключени граждански договора или над 10 пъти по-малко в сравнение с екипа на предното.