Министърът на здравеопазването Евгений Желев, евродепутатът Илияна Йотова и общинските съветници от БСП се срещнаха с жители на кв. „Суходол", съобщиха от пресцентъра на партията.

Срещата е продължение на вчерашната среща в Министерство на здравеопазването, когато бяха обсъдени проблемите около затварянето на сметището в Суходол. Присъстващите огледаха инсталацията за сепариране и втората клетка на депото.

Евгений Желев каза, че един закон е, за да се изпълнява, без значение кой ще бъде на власт.
Според Желев проблемът трябва да се реши и отлагането и инсинуациите около изборите само утежняват ситуацията.

Припомняме, здравнеият министър е един от вносителите на законопроекта за управление на отпадъците в София.
той бе разгледан вчера от Министерски съвет, но приемането му бе отложено. Въпреки това, от БСП са убедени, че 40-ият парламент има време да приеме закона.

„Явно държавата трябва да се намеси в интерес на хората", каза министър Желев. Той посочи, че сметището е изчерпало капацитета си и суходолци имат пълното основание да се притесняват.

Проблемът със сметището може да се реши със затварянето му и откриването на ново депо за отпадъци.
Къде ще бъде новото депо, ще решават Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. В момента се обсъжда къде ще бъде новото място.

Желев каза, че максималният срок, в който може да се използва сметището, така или иначе е 1 януари 2010 година.

От 15 юли 2009 година ЕК ще бъде в правото си да започне наказателна процедура срещу България заради незатварянето на сметището.

Според Илияна Йотова българската държава трябва да даде ясен сигнал към ЕК и европейските институции, че ще спази изискванията на директивите за експлоатацията на сметището, опазване здравето на хората и околната среда.

Ако законът не бъде приет, Европейската комисия е в правото си да започне наказателни процедури срещу страната, подчерта и Йотова.

Тя посочи обаче, че за съжаление, по общо мнение, проблемът в Суходол вече излиза от рамките на екологичен проблем и се превръща в здравен.
Ужасяващи са статистиките, които цитират живеещите в Суходол, че в района рязко са се увеличи злокачествените заболявания, астмата и множествената склероза.

Законът ще позволи изграждане на алтернативно сметище в съкратени срокове, но то ще има временен характер - до стартирането на работата на завода за преработка на отпадъци, смята още Йотова.