54.2 % от хората биха гласували при евентуални предсрочни избори, сочи проучване на електоралните нагласи, проведено от Института за модерна политика в края на септември.

Нерешилите дали да участват в евентуален вот са 15 %, а общо 21.5 % по-скоро няма да отидат до урните.

Ако изборите бяха днес, в парламента биха попаднали четири политически формации.
Освен БСП, която има около два процента преднина пред ГЕРБ, депутати биха имали още ДПС и Реформаторския блок (РБ).
Шанс за народни представители има още и НФСБ, която засега остава „под чертата", като националистическият вот е представен още и от „Атака" с 1.4% и ВМРО с 1%.

От останалите партии и движения, които участваха в последните парламентарни избори, изследването регистрира електорално присъствие с по 0.9 % на партията „Глас народен" на Светльо Витков и на непартийното Движение „Модерна България".

Изследването обхваща евентуалната подкрепа, която биха получили новите политически формации, които още не са се учредили официално, както и възможните и хипотетични коалиции между политически сили, за които се говори в общественото пространство.

Коалиция на ГЕРБ и РБ - 18.2%
Коалиция на БСП, ДПС и Атака - 11.9%
Реформаторски блок (ДСБ, ДБГ, СДС, Зелени и др.) - 5.2 %
Движение „България без цензура" (Николай Бареков) - 5.0 %
Коалиция на БАСТА, ВМРО, ЛИДЕР и гражд. движения - 4.0%

В надпреварата за депутатски места има сериозен потенциал да се намеси публично заявеното гражданско движение около Николай Бареков, условно наречено „България без цензура", сочи проучването. Изследването регистрира потенциална подкрепа от 5 %.

Според проучването четири от десет интервюирани подкрепят протестите срещу кабинета Орешарски (41.6 %). Всеки седми пък е на страната на „контрапротеста" „за" правителството (14.2%). Близо една трета обаче не споделят нито едната, нито другата позиция (31.9%).

Изследването показва още, че доверието към политическите партии ерозира.
Партията на Станишев е с малко по-голямо неодобрение от тази на Борисов - близо половината респонденти са с отрицателно отношение към столетницата, докато за герберите процентът е 44.

Сред изследваните три партии от Реформаторския блок с най-високо одобрение е ДБГ. Партията на Кунева обаче събира и най-много неутрални оценки. В негативната скала и в силно отрицателната СДС, ДСБ и ДБГ събират почти еднакви отсъждания.