Не е реалистично до края на месеца проектът за Четвъртата поправка да бъде приет дори и на първо четене в парламента.

До тогава обаче той ще бъде готов, обяви председателят на правната парламентарна комисия Янаки Стоилов, цитиран от Дарик.

Той призна опасенията си, че в доклада на Европейската комисия може да фигурира и това, че напредъкът на България не е достатъчно голям и че съдебната власт не показва достатъчно способности за противодействие на корупцията.

Запитан за коментар за замисления "Суперинспекторат", който е предвиден да контролира дейността на магистратите, Янаки Стоилов заяви, че става дума за възможности за отчетност, за наблюдение на съдебната власт.

"Ако някой в момента се чувства безконтролен и напълно иска да запази такава неочетност и непрозрачност за своята дейност", то трябва да си даде сметка, че промените не се правят, за да се харесат на един или друг ръководител на съдебната власт, а за да се отговори на очакванията на българските граждани и на европейските партньори.

"Такава, каквато е в момента съдебната власт, без да подценяваме усилията и способностите на много от хората, които работят в нея, тя все пак не постига нито нужната ефективност, нито необходимата бързина, нито пък се превръща в ефективно средство за противодействие на организираната престъпност," категоричен бе Янаки Стоилов.

Да подценяваме усилията и способностите на много от хората, които работят в нея, тя все пак не постига нито нужната ефективност, нито необходимата бързина, нито пък се превръща в ефективно средство за противодействие на организираната престъпност," категоричен бе Янаки Стоилов.