Четвъртото Българо-гръцко правителствено заседание се провежда в Александруполис. Българският премиерът Бойко Борисов пристигна в Александруполис за участие в него заедно с гръцкия министър на външните работи Николаос Дендиас, съобщиха от пресцентъра на МС.

"Радваме се, че сте тук, важно е да се срещнем точно в този град, който е изключително съществен за нашите взаимоотношения", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при посрещането на българския си колега. Двамата се срещнаха през ноември 2019 година в рамките на Солунския икономически форум.

Българският премиер акцентира върху енергетиката като приоритетен сектор в икономическите ни отношения. "Създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност, както и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани", каза Борисов.

Двамата премиери обсъдиха още сътрудничество и обмяна на опит в мерките в борбата с изменението на климата, необходимостта от по-амбициозен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

През настоящата 2020 г. се отбелязват 140-та годиши от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция. Двете страни дават ясен пример как успешно да бъдат преодолявани историческите наслоявания и да бъде изградено доверие и партньорство, уточняват от МС.

За България приоритет е развитието на енергийните проекти.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона, уверяват от МС. Очаква се така България и регионът да имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20% акционерно участие. Очакваните доставчици на газ до терминала край Александруполис са компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители.

Очаква се този терминал да помогне за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан".

Другият проект с изключителна важност междусистемния електропровод между подстанция "Марица Изток", България, и подстанция "Неа Санта", Гърция.

Връзката е част от приоритетния електроенергиен коридор "Север- Юг". С изграждането на междусистемния електропровод ще има сигурната работа на електроенергийната система в южните части на Балканския полуостров, очакват от МС. 

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор
Обновена

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор

Проектът е пример за подражание в отношенията на съседни държави според Ципрас

Сред българо-гръцките проекти е и интермодалния железопътен коридор "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе". За него се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

През януари 2020 година беше направена "първа копка" на ГКПП "Рудозем-Ксанти".

Гърция е на пето място сред търговските партньори на България в износа и на шесто място във вноса. С 9.3% се е увеличил стокообменът за периода януари-октомври 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. Той е в размер на приблизително 3 млрд. евро. Гърция е сред първите пет водещи инвеститори в България.