Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкият министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис подписаха меморандум за разбирателство между двете страни за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе".

Борисов иска жп коридорът да стига и до Букурещ

Борисов иска жп коридорът да стига и до Букурещ

Премиерът ни вече мисли за разширяването на проекта

Транспортните министри подписаха документа, който регламентира подготовката и съвместното управление на проекта за изграждането на скоростен железопътен коридор, свързващ пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. Проектът предвижда и по-нататъшното развитие на пристанищата като част от основната ТЕН-Т мрежа.

Мащабният проект предвижда изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. По предварителни данни се очаква проектът да струва около 4 млрд. евро, а българската страна по него най-вероятно ще бъде около 1.7 млрд. евро.

Според подписания меморандум ще се създаде съвместно българо-гръцко дружество за управление на линията.

Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

България и Гърция подписват утре мащабен инфраструктурен проект

На подписването на меморандума в Кавала присъстваха и премиерите на Българи и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

По думите на министър-председателя на Гърция сътрудничеството между двете страни е от особено значение за икономическите отношения на Балканите и развитието на инфраструктурата на региона. Според Ципрас с осъществяването на проекта ще се постигнат и редица положителни резултати по важни за региона въпроси.

Алексис Ципрас поздрави и българския народ по случай днешния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. "Благодаря особено на Бойко Борисов и пожелавам всичко хубаво по повод националния празник на България - Съединението", посочи Ципрас и добави, че проектът между двете страни трябва да служи като пример за подражание за отношенията между държави съседки.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че с подписването на меморандума за разбирателство между България и Гърция, се продължава съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в региона.

Според Борисов проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия и ще се превърне в добро съоръжение в бъдеще. "С Алексис можем да играем важна роля за обща Балканска политика, която да се води", посочи премиерът и добави, че през месец октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа.

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Включват Русе и Солун

Припомняме, че първоначално мултимодалният транспортен коридор между двете държави трябваше да свързва пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Преди около два месеца обаче България и Гърция се договориха за разширяването на обхвата на коридора. На среща между транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спирдзис беше обсъдена възможността в проектът да се включат и пристанищата в Солун и Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора, в който ще участват пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на река Дунав.

Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, както и от Китай, Русия и други големи пазари.