Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Поводът за срещата между премиерите е предстоящото подписване на меморандума за скоростния жп коридор, който ще свърже пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе.

Мащабният инфраструктурен проект ще бъде подписан от транспортните министри на двете страни утре, 6 септември.

Според предварителните сметки на транспортните министерства проектът ще струва на България около 1 млрд. и 70 млн. евро. Очаква се целият проект да достигне около 4 млрд. евро.

Очакванията се проектът да се изпълни за срок до 10 години. Според някои експерти високоскоростния жп път ще отвори директен път на Гърция към руските пазари, посочва bTV.

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Включват Русе и Солун

Припомняме, че първоначално мултимодалният транспортен коридор между двете държави трябваше да свързва пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Преди около два месеца обаче България и Гърция се договориха за разширяването на обхвата на коридора. На среща между транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спирдзис беше обсъдена възможността в проектът да се включат и пристанищата в Солун и Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора, в който ще участват пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на река Дунав.