"Така или иначе този проект ще стигне до Русе, защо да не продължи до Букурещ", заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с подписания днес в Кавала Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе".

След като днес транспортните министри на Българи и Гърция подписаха меморандума, премиерът Борисов започна да мисли и за неговото разширяване.

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор
Обновена

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор

Проектът е пример за подражание в отношенията на съседни държави според Ципрас

В този контекст вече е предвидено на 3 октомври във морската ни столица Варна да се проведе среща на лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, съобщи БНТ. На срещата във Варна балканските лидери ще обсъдят именно разширяването на мултимодалния транспортен коридор.

Припомняме и че след подписването на меморандума днес, премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че проектът е от стратегическо значение за целия регион.

Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

България и Гърция подписват утре мащабен инфраструктурен проект

Подписаният меморандум днес регламентира подготовката и съвместното управление на проекта за изграждането на скоростен железопътен коридор, свързващ пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. Проектът предвижда и по-нататъшното развитие на пристанищата като част от основната ТЕН-Т мрежа.

Мащабният проект предвижда изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. Според меморандума ще се създаде и съвместно българо-гръцко дружество за управление на линията.