Членството за преговори за присъединяването на РСМ в ЕС няма да се отпуши след идването на редовното Народно събрание. Ако въпросът с човешките права и дискриминацията не бъде решен, не виждам как ще се отвори вратата и въпросът за членство на РСМ в ЕС, категоричен бе Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че откакто държавният глава поставил проблема за македонските българи, въпросът придобил друг характер на европейско ниво. Сигналите, които получавахме от вас, фактите, които наблюдавахме, са доказателство за това. Последното редовно правителство бягаше от вас, като се позоваваше само на Договора за добросъседство, посочи Йотова.

Според нея договорът не е добър, прекалено рамков е и не се изпълнява. Българо-македонската комисия не функционира и не е намерила нито едно важно решение. Нищо не става, защото специалистите от българска страна твърдят, че комисията играе танго. Историците са историци, учениците са учени и дай боже един ден да намерят съгласие помежду си, настоя Йотова.

Радев: България е "за" равноправието на македонските българи
Обновена

Радев: България е "за" равноправието на македонските българи

Президентът зове за прекратяване на дебългаризацията в РСМ

Вицепрезидентът коментира и скандала с ДАБЧ за издаването на българско гражданство отпреди няколко години. Тя посочи, че преди 2 години в България станал голям скандал за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина, който компрометирал целия процес за издаване на българско гражданство. Това хвърлило сянка между двете общности и съответните оторизирани органи трябва да се произнесат с присъда, за да няма повече злоупотреба по такава тема. Гражданството е прекалено лично, интимно и не може да го получиш по пощата, категорична бе Йотова.

Тя се надява след изборите да има нормално, редовно правителство, с просветени хора, за да може темата за гражданството да продължи и даването на българско гражданство на македонските българи да стане тържествено.

Радев подчерта в заключение, че България прави всичко възможно РСМ да бъде част по-скоро член на ЕС, но това не може да стане за сметка на българското културно-историческото наследство и общите интереси между двете държави.

Радев е убеден, че ако двете държави имат общи идеи и визия, македонските българи ще се чувстват равни и РСМ да поеме по пътя на европейската интеграция.

Македонските българи искат изчистване на историята и спиране на езика на омразата

Македонските българи искат изчистване на историята и спиране на езика на омразата

В РСМ нямало нито един пример за интегриран българин