Пред делегатите на 48-ия конгрес на БСП се изказа и финансовият министър Петър Чобанов, който наблегна на постиженията на правителството в икономическата сфера.

Чобанов посочи, че е участвал в изготвянето на предизборната платформа на левицата, а след това и в програмата за управление и настоя, че кабинетът продължава да изпълнява своите ангажименти, свързани най-вече с размразяване на застиналата по времето на ГЕРБ икономика.

Управлението на партията на Бойко Борисов е струвало на държавата 8 млрд. лева, а новото правителство е заварило фискален упадък и политика, която няма никаква чувствителност към хората и не е коректна към бизнеса.

Трудната бюджетна ситуация обаче не разколебала правителството да погледне към възрастните хора, посочи Петър Чобанов. Нашите бащи и майки вече могат да са спокойни, че отново се мисли за тях и занапред ще спазва швейцарското правило за индексиране на техните пенсии.

Чобанов се спря и на мерките на кабинета по отношение на хората в неравностойно положение и грижата за децата и учениците. Новата власт е чула и гласа на справедливите социални протести от февруари 2013 г., като е увеличила достъпа до енергийни помощи, а също така е взела мерки и по отношение на ВЕИ сектора.

Финансовият министър припомни свършеното в посока намаляване на административната тежест и защити "мащабната публична инвестиционна програма", като гарантира, че средства този път ще стигнат до всички области на България и до много общини, които са били изцяло забравени през последните години, като например Северозападния регион.