Дойновгейт продължава. Частен съдебен изпълнител продава земеделската земя на чуждестранен инвеститор "Шато Вале де Роз" ЕООД заради неплатени към Община Сопот данъци и такса смет.

Това заяви по време на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов. Герберът определи действията на управляваната от БСП община от червения кмет Деян Дойнов като "рекет".

Иванов обясни, че неправомерно върху въпросните 73 декара земеделска земя е начислен данък в размер на 24 хиляди лева и още по-неправомерно върху въпросните "лозови масиви" е начислена "такса смет". "Към нас продължават да валят сигнали за произвол, за определен вид натиск", коментира Иванов.

Антон Тодоров от своя страна допълни: 34 общини, управлявани от БСП - 34 гейта. Така чуждестранният инвеститор вместо да развиват въпросните 73 декара земеделска земя с лозови масиви и да създават работни места, се оказва заложник на частен съдебен изпълнител, който е наложил запор на имуществото, която впоследствие е разпродадено.

"Какво правят Община Сопот и нейният кмет - изгонва един частен инвеститор", констатира Иванов.

Инвеститорът "Шато Вале де Роз" са направили запитване до кадастъра дали има промяна в предназначението на въпросните земеделски земи, за да имат основание претенциите на Община Сопот да начисляват данъци и такса смет. "Официалният отговор от кадастъра, че документи за промяна на статута на тези лозови масиви не са постъпвали никога", посочи Иванов. От ГЕРБ представиха и документите, в които се съдържат въпросните отговори.

Антон Тодоров заяви, че продължението "Дойновгейт" достига "зрелищни висини".

Той посочи, че данъчната оценка на земеделските масиви, която са изготвили в общината е 14,5 пъти по-висока от цената на земеделските масиви в района. Така един декар се оценява 5634 лв. Тодоров заяви, че се надява главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка по сигнала на ГЕРБ.
Той посочи, че налагането на такса смет върху лозови масиви граничи с нездравия разум.

Относно здравния разум - Тодоров повдигна въпроса за криминалните прояви на заместника на Дойнов - Николай Новаков.

Така се оказва, че дясната ръка на Дойнов - Николай Новаков по разпореждане на кмета си е извадил освидетелстване дали е психично здрав. В документ, депозиран в Общинския съвет, пише: "Уважаеми г-н Дойнов, във връзка с ваша устна заповед посетих Център за психично здраве в Пловдив. С огромно облекчение, експлицитна радост и гордост Ви уведомявам, че съм психично здрав - въпреки екстрасенските си заложби".
Тодоров пита обаче дали заместник-кметът има криминални регистрации. "Не е имало подобен заместник-кмет или кмет, който да е набъркан в такива измами", коментира Тодоров.

Въпросите, които отправят от ГЕРБ и към вътрешния министър, са: въпросният заместник-кмет имал ли е криминални регистрации за измами, подкуп, кражба с използване на открадното МПС, съпротива на органи на властта?